Helyi közélet

2015.05.09. 20:05

Interjú: 30Y

Miskolc - Szabi (Szinva Rádió) beszélgető partnere a 30Y frontembere Beck Zoltán volt, aki sok érdekességet megosztott a miskolci hallgatókkal!

Miskolc - Szabi (Szinva Rádió) beszélgető partnere a 30Y frontembere Beck Zoltán volt, aki sok érdekességet megosztott a miskolci hallgatókkal!

Szabi: Milyen emlékek vannak Miskolcról?

Beck Zoltán: Imádunk Miskolcon játszani, mert a kedvenc városaink között tartjuk számon és mindig örömmel jövünk ide, ha igény mutatkozik ránk. A Helynekem pedig az a klub, ami országosan is a kedvenceink között szerepel. Persze nem itt voltunk először fellépni a városban, hiszen már régebben is zenéltünk Miskolcon művelődési házakban (is)... Hajrá Miskolc!

Szabi: 2014-ben jelent meg legutóbbi nagylemezetek, mit kell tudni erről?

Beck Zoltán: Nem volt tervben, hogy nagylemez lesz kiadva... vagyis nem gondoltuk nagylemeznek... Egyszerűen csak dokumentáltuk a zenekar aktuális állapotát. Egészen jól jöttek a dalok, nagyon szeretjük őket, jó volt együtt dolgozni Ligeti Gyurival. Amikor visszatekintettünk az évre, akkor azt láttuk, hogy egy halom nótát írtunk. Mi magunk is meglepődtünk ezen, így aztán novemberben ezekből kerekedett egy lemez.

Ez a lemez inkább egy konzervált dolog, ami összefoglalja a mi 2014-ünket. Nem vagyunk abban az állapotban, hogy nekünk kötelező mindig friss dalokat írni, ez inkább egy állomás, ami elmeséli a hallgatónak hogy, éppen merre tart a zenekar.. A 30Y értéke és ereje nem egy egyszerű közgazdasági matekban mutatkozik meg. (EP-k 2014: Ahogy elképzeltem EP, Dobozember EP, Neked szurkolok EP)

Szabi: Idén a "Messziről szép" c. dalotok hamar a közönség kedvence lett, mi az amit elmondanál róla?

Beck Zoltán: Valahogyan a fejemben megjelent egy idétlen kép a dal kapcsán. Muszáj egyszer csak viszonyba kerülni azzal, ami aktuálisan vagy ahhoz képest, ahogyan elgondoltad magadat. Ez a dal talán erről az élethelyzetről beszél, amikor egy történetben szembesül egy magamfajta fickó a tinédzserkori énjével, akarataival, elképzeléseivel a világról... Magyarországi viszonyrendszerben van egyfajta pengeélen táncolás, ami egy népszerűségi mutató, az jelent némi alkotói kiszolgáltatottságot. Amit az USA-ban tízezres vagy ötezres léptékben mérsz, azt itthon csak pár százban...

Szabi: Tervek?

Beck Zoltán: Tervek mindig vannak, amik ara valóak, hogy megvalósítsuk őket. Hamarosan itt a fesztiválszezon, szóval amikor nem épp stúdióban vagyunk, akkor járjuk az országot és a fellépéseket próbáljuk meg úgy megcsinálni, hogy az mindenki számára elfogadható legyen. A zenekari létnek feltétele, hogy legyen közönség, ugyanakkor abban a munkában, amiben létrehozunk egy dalt, ennek a közönségnek nem lehet szerepe. Egy zenekarnak, ha van, lehet célja egyáltalán, akkor az az, hogy megírja a dalt, amiben a legpontosabban tudja megfogalmazni azt, amit épp gondol a világról... De, minden aktuális info a facebook oldalunkon elérhető, várunk ott mindenkit.

Szabi: Köszönöm a beszélgetést Zoli, további sikereket Nektek!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában