Helyi közélet

2015.02.06. 07:22

Ülésezett a miskolci közgyűlés - 2015. február

Miskolc - Pénteken tartotta a februári testületi ülését a miskolci képviselő-testület. A képviselők több mint 15 napirendet tárgyaltak. Köztük több Miskolctapolcával kapcsolatos előterjesztést. A Borsod Online olvasóit élőben tudósítottuk.

Miskolc - Pénteken tartotta a februári testületi ülését a miskolci képviselő-testület. A képviselők több mint 15 napirendet tárgyaltak. Köztük több Miskolctapolcával kapcsolatos előterjesztést. A Borsod Online olvasóit élőben tudósítottuk.

10.45: A februári ülés véget ért, a következő ülés március 5-én lesz.


10.42: Így döntöttek a képviselők

Javaslat a miskolci területi védőnői és iskola-, ifjúság-egészségügyi körzethatárok módosítására

21 igen, 0 nem, 5 tartózkodás

Javaslat a Miskolc, Petőfi utca 23. szám alatti ingatlanrész és a Miskolc 2059/4 hrsz.-ú ingatlan ingyenes használatba adására a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal részére, valamint a kapcsolódó döntések meghozatalára

16 igen, 0 nem, 10 tartózkodás

Javaslat a Magyar Állam tulajdonát képező Miskolc, 46053 helyrajzi szám alatt nyilvántartott ingatlan megszerzésének kezdeményezésére az MNV Zrt.nél

26 igen, 0 nem, 0 tartózkodás

Javaslat a települési támogatás és az önkormányzat által nyújtott egyéb szociális ellátások helyi szabályairól szóló rendelet megalkotására

20 igen, 6 nem, 0 tartózkodás

Javaslat Miskolctapolca gyógyhellyé nyilvánítási eljárásának jóváhagyására

26 igen, 0 nem, 0 tartózkodás

Javaslat a Miskolc, Szántó Kovács János út 23664 hrsz-ú járdaleszakadás helyreállításával kapcsolatos döntések meghozatalára

26 igen, 0 nem, 0 tartózkodás

Javaslat a Jelenlét programmal kapcsolatos együttműködési és támogatási megállapodás megkötésére, együttműködés kiterjesztésére

21 igen, 5 nem, 0 tartózkodás

Javaslat a Miskolcon működő és betelepülő vállalkozások munkavállalóinak lakhatási programjára

26 igen, 0 nem, 0 tartózkodás


10.35: A napirendek tárgyalása után közérdekű bejelentéseket tehetnek a képviselők.

Dr. Tompa Sándor arról beszélt, hogy míg a világon mindenhol emlékeztek az auschwitzi haláltábor felszabadításának 70-ik évfordulójára, addig Miskolcon nem történt semmilyen megemlékezés. Ezért kezdeményezte, hogy városunkban alakítsanak ki városunkhoz méltó Holocaust emlékművet.

Hollósy András (Fidesz) egy különleges évfordulóra hívta fel a figyelmet, hogy ma 105 éve alakult a DVTK futballcsapat. Szép ajándék, hogy nem 4,5, hanem 8 milliárd forintból épülhet újjá a stadion - tette hozzá. Szerinte nyílt köszöntő levelet fogalmazzanak meg a csapatnak - tette hozzá.

Nagy-Korsa Judit (Együtt) azt vetette fel, hogy Angela Merkel látogatásakor felmerült, hogy Magyarországon telepedne le a BMW gyár, a kérdése az volt, a város szándékozik-e lobbizni, hogy ez Miskolcra jöjjön.

Kriza Ákos azt mondta, hogy az elmúlt években 4000-el csökkent a munkanélküliek száma, és kitért arra is, hogy nem véletlen, hogy az elmúlt években autóipari cégek telepedtek le Miskolcon, illetve hogy kiemelt státuszt kapott a város és az új ipari park építését támogatta a város. A konkrét hír kapcsán elmondta, a BMW azt nyilatkozta, jelenleg még nem döntöttek gyárépítésről, nem hogy arról, hogy Magyarországra mennének. De elmondta, figyelnek és ha kell, lépnek az ügyben - fogalmazott.

Jakab Péter (Jobbik): "A kampányban azt mondták, a város nem lehet ellenzékben. Ma azonban bebizonyították, hogy nem tudnak, nem is mernek intézkedni a kormánynál, legalábbis a fizetések kérdésében nem. Mi törvénymódosítás kezdeményezését javasoltuk, de önök lesöpörték az asztalról, de nem bátran vállalva a vitát, hanem a kormányra kenve a felelősséget. Polgármester ezzel azt bizonyította, Miskolcnak nincs polgármestere, csak fideszes helytartója."

"Köszönöm, képviselő úr dicsérő szavait. Azért nézzük már meg, mit sikerült eddig Miskolcra hozni. Például több milliárdos fejlesztést, valamint idetelepült egy olyan céget, amekkora méretű zöldmezős beruházásra nem volt példa Magyarországon, Tapolcára fejlesztés érkezett, és még néhány hasonló fejlesztés folyamatban van" - reagált a polgármester.

A közérdekű bejelentések után szavazás következik.


10.03: Pfliegler Péter alpolgármester a Szántó Kovács János utcai járdaleszakadás kapcsán elmondta, tavasszal helyreállítják, nyárra elkészül. Ez 21 millió forint költség, ennek hetven százalékát a Belügyminisztérium ad.

Javaslat a Miskolcon működő és betelepülő vállalkozások munkavállalóinak lakhatási programjával kapcsolatban elmondta, az elmúlt évek bebizonyították, hogy a városvezetés a munkahelyteremtés területén jó úton halad, ezt folytatni szeretnék. Kiemelte, hogy a Miskolci Egyetem és a katasztrófavédelem esetében már történt kedvezményes lakáskiadás.

A cél, hogy az idetelepülő, illetve a visszatelepülő lakóknak is tudjanak lakást biztosítani - fogalmazott.

A határozat arról szól, hogy a közgyűlés megbízza a MIK-et egy program kidolgozására.

Dr. Simon Gábor (MSZP): "Fontos, hogy a városban minél több munakhely jöjjön létre, maradjon meg, nekünk kötelességünk, hogy ehhez segítséget adjunk. Ehhez mi benyújtottunk egy javaslatot, de eddig egyetlen javaslatunkat sem fogadták el, nincs ez másképp az új ciklusban sem. Benyújtottuk a javaslatunkat, majd csütörtökön érkezett egy sürgősségi, amit a város küldött és ugyanezt tartalmazza. A mi javaslatunkban az volt, hogy létrehozunk egy munkahelyteremtési lakáskeretet, erre felkérjük a MIK-et, a hivatal pedig dolgozza ki a szabályokat. Mi támogatjuk, de kisstílűnek tartom, hogy a mi javaslatunkat nem voltak hajlandóak napirendre venni, pici változtatással behozták ugyanazt. Ezt máshogy kellett volna csinálni."

A polgármester szerint a szocialisták előterjesztése nem tartalmazott részletes szabályozást

Jakab Péter (Jobbik): "Elhangzott, paradigmaváltás van Miskolcon, ehhez képest azt látjuk, hogy itt egy előterjesztés, ami az elmúlt 25 év felzárkóztatását folytatja. Ez a Jelenlét program, ami az Avasra 27, a Lyukóra 80 milliót szán. Önök szerint ezt a miskolciak megszavaznák? Tudom, ez a program maga a csoda, sok pozitív eredménnyel, de én még nem láttam olyan felzárkóztató programot, ami papíron nem működött volna. Miközben a valóságban egyre súlyosabbak a problémák. Tíz milliós projekt részeként megalkották a Lyukóban az első baba-mama klubot, miközben a kötelezettségekre nem figyeltek. Miskolcon számos városrész súlyos betegségben szenved, önöknek ezeket kezelni kellene."

Dr. Kovács László (KDNP) arról beszélt, a Jelenlét program azt a krízishelyzetet kezeli, ami a fészekrakók kiköltöztetése után alakult ki. A felmérések alapján az egyik legfontosabb feladat, hogy Lyukóban egy élhetőbb közösségi teret hozzunk létre. A költségvetésben benne lesz a a javaslat, hogy a konténer rendelő helyett, fix orvosi rendelés legyen, folyamatos rendelési idővel - sorolta.

Dr. Tompa Sándor (DK) Miskolctapolca gyógyhellyé nyilvánításával kapcsolatban szólalt fel. Úgy véli, annak oka, hogy sürgősségivel érkezett a javaslat, hogy elindult egy konzultáció a hazai gyógyhelyek kapcsán. "17 ilyen gyógyhely van hazánkban, ebből a legelső s lillafüredi, amire a város méltán lehet büszke. Örülünk, hogy a város rájött arra, hogy Tapolcával is kellene valamit kezdeni, miután a Zsóry és Sós tó, valamint Eger is az lett. Látjuk, ez egy hosszú procedúra, kíváncsian várjuk, milyen eredménnyel jár. Viszont fontos, hiszen vonzza a turistákat. De felhívnám a figyelmet, Lillafüred minősítése 2020-ban lejár, jó lenne ezzel is foglalkozni" hangsúlyozta.

Dr. Kriza Ákos: "Lillafüred régóta gyógyhely. Természetesen az lenne az optimális, ha a melegvizes források gyógyvizek lennének, de nem így van. Éppen ezért Tapolcán is a völgy klímájával tudjuk a gyógyhellyé nyilvánítást elérni."

Pakusza Zoltán (Jobbik) szerint a városvezetés átverte a miskolciakat, hiszen ősszel még telepfelszámolásról beszéltek, miközben most a Jelenlét programot vitatják meg.

Kiss Gábor alpolgármester reagált a felszólalásokra: "A gyógyhellyé nyilvánítás kapcsán elmondanám, Lillafüred fejlesztése bekerülhet a fejlesztési csomagba, több száz millió forintos fejlesztés indulhat el. Miskolctapolca gyógyhellyé nyilvánítására már korábban is volt lehetőség, az előző városvezetés is elindíthatta volna. Ez egy két-három éves folyamat lehet, így még bekerülhet Tapolca is a gyógyhelyekre vonatkozó uniós források pályázatába. Komoly fejlesztéseket tudunk Tapolcán 2-3 év múlva elindítani."

A Jelenlét programmal kapcsolatban elmondta: "Hogy kinek kell segíteni, ezt egy komoly szakmai vitán le kellene zárni. Az elmúlt időszakban nőtt azok száma, amikor a gyereket kiemelték a családból, ez nem jó. A jó, ha a család képes eltartani a gyermekét és megfelelően nevelni. A program nem arról szól, hogy értelmetlenül adjunk támogatást olyanoknak, akik erre nem méltóak, arról szól, hogy értéket szeretnénk kapni a támogatásért. Azon segítsünk, aki előre tudni lépni."


9.08: Kiss Gábor reagált a felmerült kérdésekre, például arra, hogy nem valós az a megállapítás, miszerint alacsony lesz a közgyógyellátás. Mint mondta, az önkormányzatnak ez nem feladata, ehhez több tízezres támogatást ad az állami rendszer.

Az adósságkezeléssel kapcsolatban elmondta, arra ösztönözte az embereket, hogy 3 havi adósságot halmoztak fel, mert akkor kerülhettek a rendszerbe. Ő úgy gondolja, nem ez a cél, és ha ez jól működött volna, akkor a város közműcégeinek nem lenne több milliárdos kintlévősége.

"Arra kell ösztönözni az embereket, hogy keressék a munkalehetőséget, még akkor is, ha az közfoglalkoztatás" - hangsúlyozta.


8.54: A szociális segélyezési rendszer átalakul március elsejétől, az állam és önkormányzati feladatok élesen elválnak - kezdte felszólalását Kiss Gábor alpolgármester.

Új szabályozás átláthatóbbá, igazságosabbá teszi a rendszert - fogalmazott. A rendeletet legkésőbb február 28-ig kell megalkotni. Az elmúlt években több módosítás történt, ami miatt már igazságosabb lett a rendszer, de az új struktúra komplexen felváltja a szocialisták által működtetett segélyezési kultúrát- hangsúlyozta.

Az új rendelet logikája elsődlegesen a család- és gyermekközpontúság - fogalmazott.

Dr. Kovács László (KDNP): "Egy kormányzati döntés önkormányzati lecsapódásáról van szó. Azzal együtt, hogy főként az aktív korúak ellátása átkerül a kormányhivatalhoz, az önkormányzat sokkal nagyobb lehetőséget kap a segélyezés kialakításában. Azért nem támogatjuk a korábbi rendszert, mert feneketlen vödörbe öntött pénz volt, és arra ösztönözte az embereket, hogy ne munkából, segélyből éljenek." Elmondta azt is, hogy többen azért költöztek Miskolcra, hogy nagyobb lakástámogatást kapjanak, ez megszűnik majd - vélekedett. "Nem kívánjuk tovább folytatni azt a hibás szociálpolitikát, amikor megélhetési segélyezés miatt érkeztek emberek Miskolcra" - fogalmazott.

Ennek a városnak volt bátorsága, amikor hozzákezdett a fészekrakósok kiköltöztetéséhez, vagy éppen a nyomortelepek felszámolásához - hangsúlyozta.

Dr. Simon Gábor (MSZP) frakcióvezető: "A magam részéről Kovács képviselő hozzászólását szégyenteljesnek minősítem." Kiemelte, hogy méltatlan egy olyan képviselőtől, aki évek óta itt ül a testületben, soha nem tett előterjesztést a szociális rendszer átalakítására. "Pici kényszerhelyzet van az önkormányzaton, ezt a kormány okozta a törvény elfogadásával. Magyarul a kormányzat bedobta az önkormányzatok közé a gyeplőt, oldjátok meg a helyi lakosság problémáját. Deecembertől februárig ezt a kérdést komolyan meg lehetett volna vitatni a szociális szakemberekkel, a frakciókkal, ezzel szemben az történt, hogy a város szociális bizottsága ezt az előterjesztést nem tudta megtárgyalni. A képviselők csütörtök délután kaptak egy 17 oldalas előterjesztést. Miskolcon 6-10 ezer közötti családról beszélünk. Mit nyújt a város és nem tudjuk, pontosan, miből" - sorolta.

"A rendeletben nem látjuk azt, hogy a városi adósságkezelő program, ami sikeres volt, a jövőben hogyan fog működni. A város jónéhány szociális szakembert alkalmaz annak érdekében, hogy akik adósságcsapdába kerültek, a város megpróbálja kivezetni ebből a helyzetből. A rendelet azonban ezt nem tartalmazza, pedig több ezer családot érint" - mondta dr. Simon Gábor.

Jakab Péter (Jobbik): "A rendelettel nincs probléma, sokkal inkább azzal, hogyan érvényesítik majd a jövőben. Korábban olyan helyen is kiadták a lakhatási támogatást, ahol lakás sem volt. Ez az elmúlt években többször előfordult." A rendelet azokat támogassa, akik építik a közösséget és nem azokat, akik a közösség hátán élősködnek - fogalmazott.

Nagy-Korsa Judit (Együtt): "Úgy tűnik, mindenki azt feltételezi, mindenki boldog, akinek nincs munkahelye és segélyből kell élniük. Én mást tapasztaltam, ezért ezt másképp kell megközelíteni. Elképesztőnek tartom, hogy a szociális bizottság nem tárgyalta ezt a rendeletet. "

A polgármester szerint ezt az SZMSZ szerint nem kell tárgyalni.

Nagy-Korsa Judit folytatta: "Semmiféle differenciálás nincs, azt nézzük, hogy egy családban mekkora az összes jövedelem, nem azt, hogy mekkora az egy főre jutó. Ami feltűnt, a Salkaházi programban sincs különbség, mindegy, hogy kinek mennyi a nyugdíja, egyformán kap pénzt. Ha tényleg szociális rendeletről van szó, akkor meg kellene nézni, kik azok, akik tényleg rászorulnak."

"Pont ez az a gyakorlat, amit nem szeretnénk folytatni. Azt mondta, 4-5 gyerekből sem lehet megélni, pont ezt nem szeretnénk, nem akarjuk, hogy azért vállaljanak gyereket, hogy abból éljenek meg" - fogalmazott a polgármester.

Molnár Péter (KDNP) frakcióvezető szerint ez a rendelet a mai testületi ülés legfontosabb témája. "Abban egyetértünk, hogy Miskolcon a szociális segélyezési rendszer évtizedek óta kiterjedt rendszer. Ez megmarad, de fontos hangsúlyeltolódások lesznek. Transzparensebb rendszer lesz, ez minden miskolcinak az érdeke. A szociális rendszerünk még kiszámíthatóbb lesz, és hangsúlyoznám, a gyermekekért igyekszünk mindent megtenni. Például megmarad a gyermekétkeztetéshez szóló támogatás, illetve az ifjúságvédelmi támogatás is. Az üzenetünk az, hogy a gyermekekért igyekszünk mindent megtenni. Miskolcon az álszent, szocialista segélykultúrát meg kell szüntetni, igazságos rendszert kell létrehozni" - fogalmazott.

Nagy-Korsa Judit, a polgármesternek elmondta, félreértette. "Azt mondtam, nem tudnak megélni a segélyből. Illetve nem csak megélhetésiek élnek segélyből, sok olyan van, aki minimálbérből él. Mi van azzal a családdal, ahol két minimálbéres ember kell, hogy eltartson két gyereket? A szociális érzékenység az nem jelent pazarlást." - fogalmazott.

Dr. Kriza Ákos elmondta, a rendőrkapitánnyal volt egy fészekrakós családnál, akiknek 200 ezer forint jövedelmük volt a segélyből, apuka nem dolgozott, napközben otthon aludt, de egy fillért sem fizettek lakbért, rezsit. Ezt kell megszüntetni, mert ettől kinyílik az ember zsebében a bicska - fogalmazott.

Dr. Tompa Sándor (DK): "Én abból indulok ki, hogy akik itt ülnek a testületben, azok Miskolcon szeretnének élni. De ezzel az előterjesztéssel, amit ma ünnepelnek, a miskolci szegényembereknek üzennek hadat. Érdekes megjegyzés volt, hogy a polgármester rendőrkapitánnyal megy szegény családokhoz. Ha mindenki polgármestere akar lenni, akkor nem rendőrrel kell menni. Nagyon fontos lett volna, ha egy ilyen kormánydöntés után komoly társadalmi vitára bocsájtják ezt a rendeletet. Ehelyett önök sunnyogva, előtte való nap nyújtották be. Kíváncsiak lettünk volna a szakmai segélyszervezetek véleményére, hogy mit várnak attól, hogy megnyirbálják a szociális segélyeket."

A polgármester elmondta, azért ment a rendőrkapitánnyal, mert bűncselekményt követtek el. Hozzátette: lopták az áramot, nem szegényeknek nevezném, hanem tolvajoknak, mert a közt károsítja.

Pakusza Zoltán (Jobbik): "Érdekes hallgatni ezt a vitát. Van két csapat, aki tologatja egymásra a problémát. Ne csináljuk már azt, mintha a Gyurcsány-kormány alatt nem lett volna elszegényedés, elvándorlás. Ha ennyire fontos téma ez a Fidesznek, akkor miért sürgősségivel kapjuk meg ezt az előterjesztést. Súlytalanabb témákban is volt már rendkívüli ülés. Paradigmaváltásról beszélnek, de a gyakorlat az, hogy eddig is voltak olyan városi szabályok, amit be kellett volna tartani. Ennek ellenére szurkolók, hogy sikerüljön."

Dr. Simon Gábor (MSZP): "Azt a szociális demagógiát, amit itt hallunk, a legaljasabbnak tartom. Molnár Péter harmadik ciklusát tölti itt, most hirtelen paradigmát váltana. A polgármester extrém eseteket mesél, extrém eset, ha valaki bűnözik. A bűnözőket meg kell büntetni, de mi itt most a szociális segélyezésről beszélünk. De mi van azokkal, akik a gyereküket tisztességgel nevelik, dolgoznak, de a rendelet szerint ha 196 ezer forint alatt keresnek, akkor 5400 forintot kaphat lakhatási támogatásként. A város közösségének a feladata, hogy akik nehéz körülmények közé kerültek, segítse. Lehet extrém példákkal játszani, de meggyőződésem, a többség rendes miskolci polgár és önhibáján kívül került nehéz helyzetbe. Ha elmennének az adósságkezeléssel foglalkozó irádba, látnák, rendes, tisztességes nyugdíjak mennek, nem a plazmatévés bűnözők.Ez az egész ezer sebből vérzik. Ez szociális katasztrófához fog vezetni Miskolcon."

Dr. Kriza Ákos szerint meg kell nézni, mennyire extrém az a helyzet, amiről beszél, szerinte több százan lopják az áramot. Arra kérte, menjenek együtt nézzenek szét, hogy hányan csapolják a közt Miskolcon.

Dr. Tompa Sándor azt kérte, ezt a rendeletet most ne fogadják el, február 28-ig még tárgyaljanak róla.

Novák Józsefné (Fidesz) is úgy véli, ez egy igazságos rendelet, mert mint lakásszövetkezeti vezető azzal szembesül, sokan visszaélnek a segélyezéssel. Kihasználják a lakhatási támogatásokat, erre azonban az új rendeletben nem lesz lehetőség - hangsúlyozta.

Dr. Kovács László (KDNP): "A szociális bizottság azért nem tárgyalta, mert sürgősségiként került be."

Tompa Sándor bekiabálta: röhej.

Dr. Kiss János alpolgármester is hozzászólt: "Eljött az igazság pillanata, azt kell mondanom, hogy igen, egy újabb tabu dől le Miskolcon. Megértem ellenzéki képviselők csalódottságát, hiszen ezt a tabut sem ők döntik le. A szocialista segélykultúra ideje 2015-ben lejárt. Azt mondtuk, a nyomortelepeknek nincs helye Miskolcon, erről megkérdeztük a miskolciakat is, akik 35 ezer aláírással támogatták. Új fajta szociális gondolkodást vezetünk be, ennek egyik első lépése a Salkaházi program volt, amivel azokat támogattuk, akik tettek is a városért."


7.59: A zárt ülés után az önkormányzat gazdálkodásával kapcsolatos előterjesztéseket tárgyalja a testület. Ebbe összevontak több napirendet is, például a vagyonrendelet módosítását, illetve a Miskolctapolca Aradi utca 4. szám alatt található ingatlan megszerzését az államtól. Ebben vendégházat szeretne működtetni az önkormányzat.

A vagyonrendelet módosítása azért szükséges, mert a Búza tér környéki területet a görög katolikus egyház szeretné megvenni, parkot alakítani ki a területen.

A Jobbik részéről Badány Lajos szólalt fel, aki elmondta, pártja általában nem támogatja, hogy az önkormányzat törzsvagyonából kivonjanak ingatlant, de ebben az esetben, mivel egyházról van szó, támogatja, hiszen közérdeket szolgálhat. A Petőfi utcai ingatlan kapcsán hangsúlyozta mivel nőtt az ingatlan értéke, kíváncsi lesz, ezt mennyiért adja át az önkormányzat a kormányhivatalnak.

A polgármester elmondta, hosszú egyeztetés előzte meg a Búza téri terület eladását, de mivel püspöki központ lett Miskolc, így oda kell figyelni a székesegyház környezetére.


7.18: A testület tárgyalja majd a város vagyongazdálkodási rendeletének módosítását, illetve a Miskolcon működő és betelepülő vállalkozások munkavállalóinak lakhatási programjára vonatkozó javaslatot is. A Jelenlét programmal kapcsolatos együttműködési és támogatási megállapodás megkötéséről is dönthetnek majd a képviselők.

Zárt ülésen az Operafesztivál is téma lesz, információink szerint szerepel benne az is, hogy az ügyvezető mellé, munkáját segítendő, cégvezetőt neveznek ki.

A testület zárt üléssel kezdi a munkáját.


7.12: Az ellenzék is nyújtott be javaslatokat, a Jobbik például azt szeretné elérni, hogy az állami szférában dolgozók között ne legyenek bérkülönbségek, azaz, egy miskolci munkavállaló is annyit keressen, mint például egy dunántúli. A testület leszavazta, nem vették napirendre.

A szocialisták pedig az önkormányzat átláthatóbb működését szeretnék elérni.Dr. Kriza Ákos polgármester szerint azonban ez jogilag aggályos. Dr. Csiszár Miklós jegyző elmondta, az előterjesztésben javasoltak jogszabállyal ellentétesek, tekintettel arra, hogy törvények szabályozzák, azt, amit a frakció javasolt.

Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzat munkahely-teremtési, foglalkoztatási lakáskeretének létrehozására című javaslat is a baloldali frakció javaslata volt, de ezt sem vették napirendre. Igaz, csütörtökön az önkormányzat sürgősségi javaslatot nyújtott be, ami ugyanerről a témáról szól.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában