Helyi közélet

2015.02.14. 19:49

Tananyag lett a csajozás a Miskolci Egyetemen

Miskolc - A hallgatókkal közösen nem mindennapi kurzust indítottak a miskolci szociológia intézetben.

Miskolc - A hallgatókkal közösen nem mindennapi kurzust indítottak a miskolci szociológia intézetben.Meghirdettünk egy szabadon választható kurzust ebben a félévben, amelyet bármelyik kar hallgatója felvehetett – mondta lapunknak Szabó-Tóth Kinga, a Miskolci Egyetem Szociológia Intézetének vezetője. – Az a címe, hogy „Párválasztás – Szerelem – Család”, és arra gondoltunk, hogy a fiatalok eléggé bizonytalanok, tanácstalanok, nem tudnak ismerkedni, nem tudnak ezekről a témákról többet megtudni. Úgy gondoltuk, teremtünk ennek az egésznek egy keretet, és mint látható, telt ház van, pótszékezni kellett. Bevallom, nem számítottunk rá. Száz fővel akartuk indítani, de már 140-nél járunk, ráadásul külsősök is jöttek. A másik dolog, amin meglepődtünk, hogy nagyon sok fiú jött el. Készültünk kérdőívvel is: ki miért jött erre a kurzusra, mit vár ettől az egésztől, mennyire boldog és elégedett, jelenleg párkapcsolatban él-e. Utána lehetőséget biztosítunk – akik szeretnék igénybe venni – villámrandikra.

A Szabó-Tóth Kinga bevezetője után ismerkedésre kerül(t) sor, a meghívott vendégek (pszichológus, mediátor, stb.) kommunikációs tréninget, kultúrtörténeti előadást tartottak, tartanak majd. Például megpróbálnak választ találni arra, hogy „miért mindig ugyanolyan párt találunk magunknak”…

Tudatosabban készüljünk

– Azt nem remélhetjük, hogy ezután mindenki boldog és elégedett lesz, de azt talán igen, hogy tudatosabban készül a családalapításra, párválasztásra – fogalmazott az intézetvezető. – Követni fogjuk a „kialakult” párokat szociológiai vizsgálattal, hogy vajon mit tudtak profitálni ebből az egészből. Mi volt, ami hasznos volt, hiszen ezt a tananyagot folyamatosan fejlesztjük. Később országosan is szeretnénk felajánlani.

A szociológus szerint is manapság a lányok a kezdeményezők, s ez a tény a fiúkat el is kényelmesíti. Felbomlottak az udvarlási szerepek.

– A lányok nagyon bátrak, de nem biztos, hogy jó, ha a hagyományos szerepek felbomlanak – tette hozzá. – Annyi mindent bepakolunk a házasságba. Azt akarjuk, hogy a partnerünk egy életen át kielégítse érzelmileg, szexuálisan, gazdaságilag a szükségleteinket. Ez lehetetlen! Persze mi sem tudjuk, hogy hol van a bölcsek köve.

Vida Klaudia bölcsészhallgató ott volt az első előadáson párjával. Ő hívta fel kedvese figyelmét a kurzusra.

– Érdekel, hogy miként működik egy jó párkapcsolat – mondta. Párja, Ferenc Ádám azt hangsúlyozta: nem szeretné ugyanazokat a hibákat elkövetni, mint korábbi kapcsolataiban. Szerintük egyértelműen az egyetértés a legfontosabb egy párkapcsolatban. – És a bizalom! – egészítette ki Klaudia.

ÉM-JLI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában