Helyi közélet

2015.02.13. 14:45

A csillagfürthöz nem kell program

Miskolc - Csáti Zoltán igazi hobbija a programozás, az analízis, a differenciálegyenletek. És a kertészkedés.

Miskolc - Csáti Zoltán igazi hobbija a programozás, az analízis, a differenciálegyenletek. És a kertészkedés.Nemrég köszöntötték a Miskolci Egyetemen azokat a hallgatókat, akik TDK-dolgozataikkal (Tudományos Diákkör) első helyezést értek el.

A tehetséges diákok között ott volt Csáti Zoltán is, aki tulajdonképpen már nem is diák, hiszen a napokban vehette át kitüntetéses diplomáját, és ma már doktorandusz-hallgatóként folytat kutatásokat az egyetemen.

Az egyetem volt a cél

Mint Zoltán elmesélte, egykor a Diósgyőri Gimnáziumba járt, és korán elhatározta, hogy egyetemre jelentkezik. Mégpedig a Miskolci Egyetemre, mert úgy hallotta, hogy ebben az intézményben színvonalas képzés folyik, különösen a műszaki karokon. Az sem volt kérdés, hogy melyik szakra jelentkezik majd, hiszen a matematikát nagyon szereti, az édesapja pedig gépészmérnök.

– Tulajdonképpen olyan foglalkozást szerettem volna, amivel jól el lehet helyezkedni. A szüleim is azt mondták, hogy a mérnököket keresik, édesapám pedig tapasztalatból tudta ezt.

Édesapja nyomdokain

Zoltán végül édesapja nyomdokaiba lépett, és gépészmérnök lett. A jövőjét, igazi karrierjét azonban nem az iparban képzelte el, hanem igazából egyetemi kutatóként és oktatóként. Ezért jelentkezett a doktori iskolába…

A tudományos munkát már a harmadik félévben elkezdte, és nem kevesebb mint 7 TDK-dolgozatot írt az egyetemi évek alatt. A siker sem maradt el. Az egyik dolgozata 3. helyezést ért el, két dolgozata 2. lett, négy pedig első. Természetesen részt vehetett az Országos TDK-n is. Itt az egyik dolgozata 2. lett, az utóbbiak megméretése pedig tavasszal lesz.

Kértük Zoltánt, hogy meséljen kedvenc dolgozatának témájáról is. Megtudtuk, olyan programokat ír, aminek segítségével a folyadékok mozgását lehet szimulálni. Mert például az erekben áramló vér mozgását természetes körülmények között nehéz mérni, a kőolaj áramlását pedig nagyon költséges. Zoltán programjai viszont megkönnyítik a kutatók munkáját.

Jut idő az olvasásra

Meg sem lepődünk, amikor kiderül, hogy Csáti Zoltán legtöbb hobbija is a kutatásaihoz kapcsolódik. Szabad idejében szívesen ír tudományos programokat, szívesen foglalkozik analízissel, differenciálegyenletekkel. De jut idő olvasásra is, Zoltán természetesen elsősorban tudományos könyveket olvas, de tudományos-fantasztikus és fantasy történetek is jö­hetnek.

– Ha pedig itt a tavasz, sok időt töltök a kertben, mert a családban csak én sze­re­tek kertészkedni. Idén azt tervezem, hogy csillag­für­töt ültetek. Más virágot nem kell, mert tavaly sok éve­lőt ültettem – tervezget Zol­tán.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában