Helyi közélet

2015.01.06. 11:37

Műszaki képzésre várják a legtöbb diákot

Miskolc - Az idén már csak az e-felvételi rendszerében lehet egyetemre jelentkezni.

Miskolc - Az idén már csak az e-felvételi rendszerében lehet egyetemre jelentkezni.

Megjelent az idei felsőoktatási felvételi tájékoztató és az egyetemek, főiskolák képzési ajánlatai. A végzős középiskolásoknak ideje tájékozódniuk, hiszen február 15-éig el kell küldeni jelentkezésüket, ha szeptembertől valamelyik felsőoktatási intézmény hallgatói szeretnének lenni. Mit kínál a Miskolci Egyetem? Körülnéztünk a www.felvi.hu-n, ahol megtalálható a részletes felvételi tájékoztató és a hazai egyetemek összes képzése.

Egyetemi legek

A Miskolci Egyetem 7 karára és 1 intézetébe összesen 6277 diák vehető fel szeptembertől, azaz ennyi az Oktatási Hivatal által meghirdetett kapacitásszám. Mint az elmúlt években is, a legtöbb diák a műszaki képzési területre juthat be, összesen 1666 fő, a legkevesebb pedig a természettudományi képzési területre, összesen 85, és a művészeti képzési területre, összesen 144 hallgató. Ha valaki nem jut be állami ösztöndíjas képzésre, még mindig tanulhat önköltséges formában.

Megnéztük azt is, a Miskolci Egyetemen melyik képzésért kell a legtöbbet, illetve a legkevesebbet fizetni. Kiderült, legdrágábbak a Bartók Béla Zeneművészeti Intézet előadóművész szakjai, félévenként 373 ezer forintba kerülnek. Ugyanígy húzósak a Bölcsészettudományi Kar tanári szakjai, melyekért 330 ezer forintot kell fizetni. Legkevesebbet a Gazdaságtudományi Kar képzéseiért kérnek, 175 ezer forintot.

Fekete Sándor, a Miskolci Egyetem tanulmányi szakreferense lapunknak elmondta: tavalyhoz képest nem változott az intézmény kapacitásszáma, a szakminisztérium egyedül az önkéltséges képzések összegét emelte néhány szak esetében. Felhívta a figyelmet: a Miskolci Egyetemre tehát minden diák bejuthat, aki eléri a bejutáshoz szükséges pontszámot. Érdemes figyelni a központilag meghatározott pontszámokra, mert ezek közül némelyik meglehetősen magas, például a jogászképzésé.

ÉM-HE


Felvételi tudnivalók

  • 2015. február 15-ig lehet jelentkezni a szeptemberben induló alap-, osztatlan és mesterképzésekre, valamint felsőfokú szakképzésekre.
  • A felvételi eljárás alapdíja továbbra is 9 ezer forint, amelyért három szakot lehet megjelölni (ugyanannak a képzésnek a fizetős és az állami ösztöndíjas formája – bár külön sorba kell írni – az eljárási díj szempontjából egynek számít), a továbbiakért 2–2 ezer forintot kell fizetni, de legfeljebb öt helyre lehet jelentkezni.
  • Idén már csak az e-felvételi rendszerben lehet leadni a jelentkezést.
  • 2015-től további 25 szakon vezetik be a központi ponthatárt, így a legnépszerűbb bölcsészszakokon, az osztatlan tanári és az orvosi szakon is megvannak az idei minimumok.
  • 2015-től öt képzési területen (műszaki, informatika, agrár, természettudomány és gazdaságtudományok) duális képzésekre is lehet jelentkezni.
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában