Helyi közélet

2015.01.28. 12:31

Mintha burokban lennénk…

Miskolc - Mindenképpen fülészeti szakorvosi vizsgálat szükséges a diagnózis felállításához.

Miskolc - Mindenképpen fülészeti szakorvosi vizsgálat szükséges a diagnózis felállításához.

A „rossz hallást” okozó halláskárosodást két nagy csoportba oszthatjuk. Az egyik az úgynevezett vezetéses halláscsökkenés, a másik pedig az idegi jellegű halláscsökkenés. A kettő kombinálódhat is, és így kialakulhat az úgynevezett kevert típusú halláscsökkenés.

A vezetéses halláscsökkenés ugyan felnőtteknél is előfordul, de döntő többségében inkább a gyerekekre jellemző. Az idegi jellegű halláscsökkenésre ennek épp a fordítottja igaz, az ugyanis jellemzően a felnőtteket érinti nagyobb számban.

Vezetéses halláscsökkenést a hangvezetőrendszer (azon belül is a külső hallójárat, a dobhártya és a középfül) károsodása okozhat. Gyerekeknél e jelenség hátterében gyakran a megnagyobbodott orrmandula áll, de állhat a hátterében visszatérő, úgynevezett szerózus középfülgyulladás is. Emellett természetesen a gennyes középfülgyulladás is együtt jár a hallás romlásával.

Felnőtteknél egy banális ok, a hallójáratot eltömítő fülzsír is vezethet halláscsökkenéshez. Emellett a vezetéses halláscsökkenés felnőttkorban előforduló esete az úgynevezett otosclerózis. Ez tulajdonképpen amiatt alakul ki, mert a belső fülhöz csatlakozó hallócsontocska (kengyel) becsontosodik a belső fülbe vezető ovális ablakba. Emiatt pedig a hangvezetés a belsőfül felé nagymértékben csökken.

Veleszületett is lehet

Az idegi jellegű halláskárosodást a belső fülben elhelyezkedő „csiga”, valamint a csigából kiinduló hallóideg károsodása okozza. Ez utóbbit jellemzően zajártalmak, valamilyen infekciós behatások, anyagcsere-betegségek és egyéb belgyógyászati betegségek, keringési zavarok válthatják ki.

Egyes gyógyszerek – például a nagy dózisban adott szalicilátok, antibiotikumok – hosszú ideg történő alkalmazása szintén okozhat belsőfül-károsodást és fülzúgást is. Emellett a halláscsökkenés hátterében állhat a hallóidegen kialakuló daganat, bár ez általában ritkán fordul elő. Emellett előfordulhat veleszületett halláscsökkenés is, de ez szintén ritka kórkép.

Érdemes tudni azt is, hogy a kezeletlen magas vérnyomás és cukorbetegség növelheti a halláscsökkenés kialakulásának kockázatát.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában