Helyi közélet

2015.01.14. 11:58

Indulhat a várva várt panelprogram

Miskolc - Tízmilliárd forintos támogatási kerettel megnyílhat márciusban az új alprogram.

Miskolc - Tízmilliárd forintos támogatási kerettel megnyílhat márciusban az új alprogram.

A pályázati feltételrendszer tervezete már elérhető a Kormány honlapján, ebből kiderül az is, hogy 50 százalékos támogatásintenzitással indul el a társasházi energiahatékonysági pályázat. Ez egyébként az Otthon Melege Program egy újabb alprogramja lesz a kazán-, a hűtőgép- és nyílászárócsere program után. A támogatások mértéke lakásonként 300–650 ezer forint lehet. A most induló alprogram célja, hogy a több mint négy, de legfeljebb 60 lakásos panel- és téglaépítésű házak, lakásszövetkezetek közösségei esetében is hasonló program álljon rendelkezésre – derül ki a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tájékoztatásából.

Az új panelprogram kiírására 2009-től várnak a társasházak. Tavaly februárra is ígérte a kormány, de ez végül elmaradt. A pályázati úton elnyerhető támogatás nemcsak a szigetelés és a nyílászárók, hanem akár a fűtési rendszer korszerűsítéséhez és a megújuló energia alapú melegvíz-ellátás megvalósításához is igényelhető. A folyósítás két ütemben történik majd, 95 százalékos és 5 százalékos kifizetéssel. A keretösszeget régiónként, a szakmai szervezetek által megadott panel- és társasházi lakások arányában osztják el.

A szakemberek szerint azonban van még mit módosítani a pályázati tervezeten, illetve azt is szeretnék tudni, ki lesz a pályázat elbírálója. Azt is kifogásolták, hogy a 10 milliárdos keretből az érintett lakások csupán egy százaléka újítható fel.

ÉM-NSZR


Miskolc - A szakemberek szerint a tízmilliárd forintos támogatási keret kevés lesz. tovább »

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában