Helyi közélet

2015.01.19. 15:16

Évekig készült a polgármesterségre

Emőd - Következetes, szigorú, de igazságos, mindemellett hatalmas teherbírású, így jellemzi magát Pocsai Enikő.

Emőd - Következetes, szigorú, de igazságos, mindemellett hatalmas teherbírású, így jellemzi magát Pocsai Enikő.

Hat önkormányzati cikluson keresztül volt Emőd polgármestere Lehóczki István, őt váltotta az októberi önkormányzati választáson független jelöltként Pocsai Enikő. Nagy fölénnyel.

Minek köszönheti a sikert?

Pocsai Enikő: Nem hálás feladat hat ciklust végigvezetni. Egy idő után belefárad, elkopik, elhasználódik, ötletszegénnyé válik az ember. Ez a hosszú, munkával eltöltött évek után természetes folyamat. A város évek óta nem fejlődött, alvó kisváros lett, míg a környező települések virágoznak, ott közösségi élet, kulturális élet van, rendezvényeiket országos méretűre hirdetik. Ez feltűnt az emődieknek is, és a változásra voksoltak.

Mikor fogalmazódott meg önben először, hogy vállalkozna a település vezetésére?

Pocsai Enikő: Tudatosan készültem. Már régóta benne vagyok a politikában, 1997-ben kapcsolódtam be, én hoztam létre a településen a Fidesz helyi csoportját. 2002 óta vagyok képviselő, nő létemre mindig is érdekelt a politika. Alapvégzettségem szerint pedagógus vagyok, lehet, ebből is fakad ez a fajta nyitottság. 2010-ben igaz, még az elődöm nyert, de szép eredményt értem el én is. Éreztem, van egy jó alapom, amire ha ráépítek, az elsöprő sikert hozhat. Ez be is következett.

Mit tartott jelöltként a legfontosabbnak Emőd jövője szempontjából?

Pocsai Enikő: A rend, a költséghatékonyság, a közösségformálás: ezt tartom fontosnak. Én magam a rend híve vagyok, aszerint élek. Az emberek fogékonyak erre, s tudják azt is, hogy következetes vagyok, szigorú, de igazságos. Mindemellett hatalmas a teherbírásom, akár 14–16 órát is tudok dolgozni naponta. A győzelem szempontjából pedig nem a pártszínek számítanak egy településen, hanem az, hogy mennyire ismerik a jelöltet az itt élők, mennyire hisznek és bíznak benne. 14 éven át tanítottam Emődön az általános iskolában, hét évig vezetőhelyettese is voltam az intézménynek. Később, 2004-ben váltottam, foglalkoztam pályázatírással, voltam projektmenedzser, szakmai vezető, oktatási referens, Encsen tankerületi igazgató. Ez utóbbi állást felmondtam az összeférhetetlenség miatt, amikor képviselő lettem, azért ez nagy merészség volt, de biztosra mentem.

Mik voltak az első lépései, ami után megválasztották?

Pocsai Enikő: Jelentős működési hiánnyal vettem át a várost, s ezzel jött is az első feladat: karcsúsítani, csinosítani kell a költségvetést. Szoktam is mondogatni, legyen olyan karcsú, mint én! Csökkenteni kell a kiadásokon. Vannak kötelező feladatok, amiket teljesíteni kell, de az önként vállaltak erős átgondolást igényelnek. Hogy hogyan, ebben majd a képviselő-testülettel közösen döntünk. Egyensúlyba kell hozni a költségvetést, hiszen később fejleszteni, pályázni szeretnénk, amihez önerőre lesz szükség, erre viszont jelenleg nincs fedezet.

Mégis, mely területen lehet majd csökkenteni a költségeket?

Pocsai Enikő: A dologi kiadásokon. Már sikerült is spórolnunk valamennyit, átvizsgáltuk a beszállítói szerződéseket, s például az önkormányzati konyháknál sikerült kedvezőbb árajánlatokkal új szerződéseket kötni.

Milyen tervei vannak az első évre?

Pocsai Enikő: Szeretném kiszélesíteni a közmunka­programot, éppen ezen dolgozunk: most kell beadni a pályázatot. Úgy látom, hogy a környező településeknél a mezőgazdasági programok váltak be, így mi is ebben gondolkodunk. Ezen túl a helyi értékeink szépítését tűztem ki célul. Elsősorban a járdahálózatunkat szeretném megújítani. Az előző polgármester elindította a térkőgyártást, egy erre ráépülő programot tervezek, amellyel Emőd frekventált utcáit – az Arany János és a Kossuth utcákat – burkolattal látnánk el. Van egy postagarázs-épületünk, ezt is felújítanánk, a közmunkások számára válhatna melegedővé, illemhellyé.

Most is futnak még pályázataink, volt, amit az előző polgármester kezdett, ilyen a gyermekorvosi rendelő felújítása, egy másik a polgármesteri hivatal szervezeti felépítését segítette, és van egy szennyvizes beruházásunk négy településsel közösen, ennek lezárása idén júniusban várható. Új szolgáltatás is indul: egységes óvoda-bölcsőde.

Szeretném a kulturális életünket is felélénkíteni. Nyitni szeretnék az egyházak felé is, az ünnepeinket rotációban mindig más és más templomban tartanánk. Folyamatosan tárgyalok a programok ügyében. Például épp most született döntés abban is, hogy az országos búzaszentelőt Emődön tartják április 26-án.

A honlapjukat nézve nagyon sok egyesület, alapítvány működik a településen. Mennyire aktívak?

Pocsai Enikő: Nagyon is! És hatalmas öröm, hogy nincs kettő, amelynek azonos lenne a profilja! Az önkormányzat továbbra is számít a munkájukra, s lehetőségeihez mérten támogatja is működésüket, akárcsak korábban.

Hogyan fogadták megválasztását a szomszéd települések vezetői?

Pocsai Enikő: Nemrégiben Nyékládházán volt a polgármesterek találkozója, ahol Tállai András államtitkár a települések közötti együttműködés fontosságára hívta fel a figyelmet. Én is ennek a híve vagyok – ez a német önkormányzatoknál bevált modell –, hiszen pályázni is könnyebb együtt. S már gondolkodunk is közös projektekben.

Hogy érzi most: milyennek szeretné látni Emődöt az önkormányzati ciklus végére?

Pocsai Enikő: A kormány a vállalkozásokat szeretné fejleszteni ebben a ciklusban, ezt én is helyeslem, hiszen ez a munkahelyteremtés kulcsa is egyben. Márpedig, ha az itt élőknek van munkája, akkor itt akarnak élni, nem költöznek el. A jövő kapcsán három dolgot tartok fontosnak. Szeretném, ha küllemében változna a város, ha minél több embernek adhatnánk munkát, még ha az közmunka is, s hogy a fiatalokat sikerüljön itt tartani.

ÉM-HM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában