Helyi közélet

2014.11.17. 09:53

Nőknek csak egy helyen

Miskolc, Ózd - Nagy hideg még nincs, de a hajléktalanellátásban már elkezdődött a krízisidőszak.

Miskolc, Ózd - Nagy hideg még nincs, de a hajléktalanellátásban már elkezdődött a krízisidőszak.Miskolcon a hajléktalanellátás legszélesebb spektrumát a Magyar Vöröskereszt B.-A.-Z. Megyei Szervezete által fenntartott Hajléktalanokat Gondozó Központ (Baross Gábor 13–15.) biztosítja. Az általában is biztosított szolgáltatásokat a téli krízisidőszakban (november elejétől április végéig) 58 hajléktalan (23 nő és 35 férfi) részére időszakos férőhellyel, 18 hajléktalannak lábadozói ellátással (leginkább az utcán legyengült hajléktalanok részére), továbbá a nappali melegedő hétvégi és ünnepnapokon való megnyitásával, valamint a teajárat működtetésével bővítik a szolgáltatásaikat. Ők a teajáratot a korábbi évektől eltérően nemcsak hétköznaponként 2 helyszínen, hanem hétvégén és ünnepnapokon a város 4 pontján biztosítják (a Nagy Lajos Király és az Andrássy utcában, a Balázs Győző és a Búza téren) 14 és 16 óra között.

Teajárat

– A hétvégi teajáratot az indokolja, hogy a városban rászorulóknak hétvégén nincs lehetőség étkezés igénybevételére – mondta az intézményvezető, Duberné Dunaveczki Éva. – Sajnos a nyári időszakban is telt házzal működünk, a hideg idő beálltával a megnövekedett igényeket a már említett időszakos férőhelyek megnyitásával kezeljük. A legnagyobb igény az ingyenes szolgáltatásokra van, főként az éjjeli menedékhelyre, melyet a városban csak intézményünk biztosít, valamint a nők részére is egyedül nálunk van ellátási forma.

– Mi csak munkanapokon tudunk teát és szendvicset osztani, délután 4-től indul a Középszeren a teajáratunk – mondta a Napfényt az Életnek Alapítvány (Baross Gábor u.) szakmai vezetője, Végh András. – De aki a 100 fős, 8 és 16 óra között nyitva tartó nappali melegedőnkbe betér, reggelente egy kis teával, szendviccsel megkínáljuk, s itt lehetőség van a tisztálkodásra is. Az érvényes, negatív tüdőszűrőlelet viszont feltétel. Az egészségügyi centrumunk 24 órás, a krízisautóval az utcán „összeszedett”, ro­ssz­ állapotban lévő hajléktalanokat az orvos átnézi, s dönt arról, hogy merre tovább.

Bővítenek

A Máltai Szeretetszolgálatnál az 50 fős átmeneti szálló férőhelyeit hivatalosan mindössze kilenccel bővíthetik a krízisidőszakban, de ez a keret már be is telt. Azonban ha nagy hideg lesz, tőlük telhetően igyekeznek rugalmasan kezelni a helyzetet.

– Tetézi a bajt, hogy bár az utcai szociális munkásaink egyelőre nem érzékelték, hogy megnőtt volna a hajléktalanok száma, sokan lehetnek, akik fűtés nélküli víkendházakban húzódnak meg, s nem feltétlenül vannak szem előtt – mondta Hrotkó László regionális titkár.

Nappali melegedőt nem tartanak fenn, a korábbi, diósgyőri évekkel ezelőtt megszűnt.

– Annyit tudunk tenni, hogy a 15 adagos népkonyhát (Árpád utca), amelyet nem feltétlenül hajléktalanok vehetnek csak igénybe (de csak az előzetes igénybejelentés elfogadása alapján) fél 12-től már kinyitjuk, s 1-ig itt is meg lehet kicsit húzódni. Ebéd viszont hétvégén nincs, ha az adományok lehetőséget biztosítanak, a pénteki ebédet igyekszünk megtoldani egy kicsit több kenyérrel, konzervvel. Teajáratunk is csak munkanapokon van, az Újgyőri főtéren és Diósgyőrben.

Megtudtuk: az idei első hideg hétvégén a krízisautónak sok dolga volt, többek között Sátoraljaújhelyről, Tiszaújvárosból és Edelényből is hívták őket.

ÉM-SZK

Éjjel-nappal hívható

A szükség estén a megye bármely pontjára krízisautót is indító, 24 órás diszpécserszolgálat: 06-46-530-268

Foglalkoztatni is tudják

Ózdon felkészülten várják a hideg téli időszakot az ellátás szempontjából. Jene András, a hajléktalanszálló vezetője elmondta: nagyságrendileg továbbra 200 körüli hajléktalannal számolnak, a korábbi évekhez képest nem érzékelhető sem csökkenés, sem emelkedés. Négy projektnek köszönhetően az előttünk álló télen több segítséget tudnak majd nyújtani.

– Étkezési és utcai szociális programot indíthattunk, emellett eszközbeszerzésre és terápiás foglalkozások megtartására is lehetőségünk nyílik. Az intézményben 30 embernek tudunk lehetőséget biztosítani arra, hogy különféle foglalkozásokon vegyenek részt. Az elvégzett munkáért pedig némi anyagi ellenszolgáltatást tudunk nyújtani, ami rendkívül fontos a hajléktalanok számára. A mindennapi szendvicset és teát a továbbiakban is biztosítani tudják. Azokat, akik nem akarnak a szállóra bemenni, takarókkal, gyógyszerrel és tisztálkodószerekkel látják el ezekben a hetekben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában