Helyi közélet

2014.11.10. 18:48

Küldjön hírt - Putnoki pillanatok

Putnok, Ózd - Húsz évvel ezelőtt, 1994-ben nyílt meg Putnokon a város egyik kulturális centruma a Holló László Galéria, amely a Seress Házban kapott helyet (Rákóczi u. 14.).

Putnok, Ózd - Húsz évvel ezelőtt, 1994-ben nyílt meg Putnokon a város egyik kulturális centruma a Holló László Galéria, amely a Seress Házban kapott helyet (Rákóczi u. 14.).

Az évforduló alkalmából az intézményben ünnepi konferenciát rendeztek 2014. november 6-án csütörtökön, ami a Múzeumok Őszi Fesztiválja országos rendezvénysorozata keretében került megszervezésre.

Az egybegyűlteket Ujváry Mária a galéria vezetője üdvözölte, majd Tamás Barnabás Putnok Város polgármestere mondott ünnepi beszédet, áttekintve e hely tevékenységét a kezdetektől napjainkig. Ezt követően a Serényi László Általános Iskola citerazenekara szórakoztatta a résztvevőket. Majd az alábbi programokkal folytatódott a rendezvény.

A Putnoki Városi Televízió filmösszeállítása a galéria két évtizedéről. Nagy Ákos Róbert hamvai lekipásztor a Gömöri Református Egyházmegye esperesének gondolatai hangzottak el a Holló László Galéria küldetése Gömörben címmel.

Imolay dr. Lenkey István bibliográfus arról szólt, hogy a galériának nem csak múltja, nem csak jelene, hanem jövője is van a folytonosság és a megújulás jegyében.

A rendezvény végén hozzászólások hangzottak el, pl. az ózdi honismereti kör nevében Balogh Lászlóné kívánt további sikereket az intézmény vezetésének.

A Holló László Galéria elnevezés a galériában kiállított, Ujváry Zoltán egyetemi tanár által adományozott képek kapcsán született.

Röviden a Seress Házról: 1986-ban egy régi putnoki család leszármazottja, dr. Lendváry Benőné Seress Sarolta ny. gyógyszerész, a lakását a Magyar Államnak ajándékozta. Az volt a kikötése, hogy az épület egykor múzeumi célokat szolgáljon. Az ajándékozási szerződésben többek között az is szerepel,hogy a lakóházon márványtáblát kell elhelyezni az alábbi szöveggel: "Szüleim - Seress József és Járdánházy Gizella - végakaratával egyetértve hagyományozom ezt a házat Gömöri Múzeum céljára: dr. Lendváry Benőné Seress Sarolta."

A putnokiak a Seress Ház elnevezéssel az adományozó családja emlékét őrzik.

- Kerékgyártó Mihály -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában