Helyi közélet

2014.11.21. 10:42

Ha annak idején ő tanította volna neki a fizikát

Sárospatak - Szabad volt a pálya a sárospataki Árpád Vezér Gimnázium és Kollégiumban.

Sárospatak - Szabad volt a pálya a sárospataki Árpád Vezér Gimnázium és Kollégiumban.„Szabad a pálya!” címmel rendeztek pályaválasztási kiállítást szerdán Sárospatakon, az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium tornacsarnokában.

A helyszín ideális, hiszen hála a Makovecz Imre által megálmodott monumentális építményeknek, ez a tornacsarnok sem kis méretéről híres, így a 35 kiállító és a rengeteg érdeklődő egyáltalán nem volt egymás hegyére-hátára összezsúfolva.

A legszebb

A megnyitón kiosztották a legszebb standnak járó díjat, amelyet a gimnázium szomszédságában lévő Vay Miklós Református Szakképző Iskola nyert el.

Igyekeztünk a leglátványosabb szakmáinkat elhozni erre a rendezvényre – mondta dr. Téglás Zsolt, a díjnyertes iskola igazgatója. – Ahogy látom, a fiatalok körében meglehetősen népszerű volt a fazekasok bemutatója, sokan kedvet kaptak a korongozáshoz.

Így magam is, legalábbis ahhoz, hogy ellenőrizzem az állítás valóságtartalmát, amely egy cseppet sem túlzott, mert a korongozók egymást váltották az iskola standjánál.

– A korongozás az nagyon tetszett – mondta Niki, aki a napokban töltötte be a 14. születésnapját és még nem döntötte el, milyen pályát akar választani. – A fazekasság most nagyon megtetszett, még akkor is, ha ezt nagyon sokat kell gyakorolni, hogy igazán jól menjen. Még körbenézek, alszok rá vagy kettőt-hármat, aztán eldöntöm.

A házigazdák standjánál a fizika volt a főszerepben. Szeder László, az ÁVG egyik fizikatanára szeret szerepelni, ráadásul jól is áll neki, mert szinte még akkor is mosolyog, amikor haragszik. Egy egyszerű cipőskefére szerelt rezgő szerkezethez egy papírnyulat ültetett, majd bemutatta, milyen egyszerűen lehet önjáró járművet készíteni. Természetesen a látványosságot hatalmas tömeg állta körül, Szeder tanár úr pedig türelmesen magyarázott, így nekem csak az jutott eszembe, ha ő tanította volna nekem annak idején a fizikát, akkor lehet, meg tudtam volna szeretni a tantárgyat.

Vérvétel

A sátoraljaújhelyi Kossuth Lajos Gimnázium és Szakképző Iskola az egészségügy felé kacsingatókat várta bemutatókkal, vérnyomás- és vércukorszint-méréssel.

Kapva az alkalmon, beültem mindkettőre, már csak annál inkább is, mert a vércukorszintemet még soha nem mérettem. Vojtkó Henrietta volt a „szurkálásfelelős”, aki elmondta, nem csupán azért végzi ezt a szakot, hogy legyen egy végzettsége, de szeretne is a szakmában dolgozni. A valódi rutin még hiányzik a mozdulataiból, de mindezt kedvességgel pótolja, majd a végén megkérdezi, fájt-e a szúrás. Nem.

Váltótársa a bodroghalmi Rendes Alexandra, aki – amíg várunk a pumpálás után visszasüllyedő folyadékszint mutatta eredményekre – elmondja, ez az utolsó éve az iskolában, és nagyon reméli, nyártól már ápolónőként dolgozhat.

– Ha lehet, akkor a sátoraljaújhelyi kórházban, hiszen az nekem itt van a közelben – teszi még hozzá.

Fontos

– Számunkra nagyon fontosak ezek a kiállítások – mondja Aros János, Sárospatak polgármestere. – Fontos azért, mert azt szeretnénk elérni, hogy boldog, elégedett emberek éljenek ebben a régióban. Ez pedig csak akkor valósulhat meg, ha az itt élők biztos egzisztenciát tudnak teremteni, ez pedig nem valósulhat meg valódi, stabil munkahelyek nélkül.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában