Helyi közélet

2014.11.13. 10:58

Bírja a vért? Állja az ütéseket?

Miskolc - Azt nem tudni, hány fiatalnak segített a pályaválasztásban a kiállítás, de érdeklődőből nem volt hiány.

Miskolc - Azt nem tudni, hány fiatalnak segített a pályaválasztásban a kiállítás, de érdeklődőből nem volt hiány.

Két napon át 83 kiállító igyekszik segíteni a képzők és a képzést keresők egymásra találását a B.-A.-Z. Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja 15. alkalommal, „Szabad a pálya!” címmel rendezett, kétnapos pályaválasztási kiállításán.

Óvatos ütések

A kínálat és a kereslet már a megnyitó után is óriási, ami a hangzavarból is lemérhető. Az első, megszólított, ózdi fiatalember nevét például harmadszorra sem értjük pontosan, csak hogy a Vasvári Úti Általános Iskolából érkezett. S bár nagy érdeklődéssel emeli maga elé a Miskolci Rendészeti Szakközépiskola standja előtt a pajzsot, kiderül, ő már túl van a választáson: feltett szándéka, hogy grafikus lesz, ezért az egri Eventus Üzelti és Művészeti Iskolába jelentkezik (jóllehet az iskola nevét rajzközépiskolaként említi). A pajzsot jól tartja, de azért meglepődik kissé, amikor Molnár Viktor, az iskola már egyenruhás tanulója néhány óvatos ütést is mér a védőeszközre.

Három lány érkezik – Seres Kármen, Simon Réka és Birta Réka, szintén Ózdról. Elnyílik a szemem, mikor kiderül: mindhárman rendőri pályára készülnek.

– Megbeszéltük, már vagy egy éve, hogy rendőrnek jelentkezünk – mondják egybehangzóan.

Tudakolom, szerintük mi kell hozzá.

Sorolják: kitartás, fizikai erőnlét. S hogy milyen tanulmányi eredmény? Mondják: úgy 3-as, 4-es.

Kell az érettségi

Nézek Molnár Viktorra, aki fontos információt közöl: az elsődleges feltétel az érettségi. Úgyhogy a lányoknak előbb azt kell megcélozniuk. Viktor szerint a tanulmányi eredmény nem annyira lényeges, mint a pszichológiai készenlét. Az egészségügyi, illetve pszichológiai alkalmasságin ezt is felmérik, jóllehet, van, aki menet közben pereg ki. Tudakoljuk, ő egy hasonló pályaválasztási kiállítás alkalmával döntött-e e hivatás mellett.

– Nem, én kicsi koromtól rendőr akartam lenni.

S hogy mivel győzne meg egy bizonytalan fiatalt? „Biztos állás, s ha nem is túl jó, de biztos fizetés.”

A teljes cikk az Észak-Magyarország csütörtöki számában olvasható.

ÉM-SZK

Csütörtökön is nyitva

A kiállítás még megtekinthető ma, azaz november 13-án, Miskolcon a Generali Arénában (Városi Szabadidőközpont, Görgey út 19), reggel 9 és délután 5 óra között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában