Helyi közélet

2014.11.24. 11:46

Alpolgármester lett Rokker Zsolttiból

Miskolc - Szanticska a szíve csücske, népszerűsítése érdekében még a „politika mocsarában” is megmártózott. Interjú Erdei Sándorral, Rokker Zsoltti és a Nagymutter megszemélyesítőjével.

Miskolc - Szanticska a szíve csücske, népszerűsítése érdekében még a „politika mocsarában” is megmártózott. Interjú Erdei Sándorral, Rokker Zsoltti és a Nagymutter megszemélyesítőjével.Erdei Sándor humorista belekóstolt a politikába, de ennek ellenére – mint mondta – nem szeretne politikus lenni. Abaújlak, illetve a hozzá tartozó apró község, Szanticska alpolgármestereként főleg a település népszerűsítését, turisztikai vonzerejének növelését, rendezvények szervezését tartja feladatának. A humoristát sokan egyik saját karaktere, Rokker Zsoltti figurája alapján ismerik. Zsoltti kavics-egyszerűségű alak, akinek főleg a különböző tudatmódosítók járnak az agyában – ebben hasonlít „teremtőjére”, aki számos pálinkaversenyt nyert már saját lepárlású gyümölcsfőzeteivel.

- Ezek szerint megmártózott a helyi politikában. Hogy keveredett bele?

Erdei Sándor: Szanticskán van vendégházam, és felkért Pollák István polgármester, hogy legyek segítségére, mint társadalmi alpolgármester. Az ő kérésére lettem volna képviselő is, de történt egy kis félreértés. Rajta voltam a szavazólapon, mint Erdei Sándor, de a regnáló polgármester szórólapjára nem került fel a nevem, így nem tudták a helyiek, hogy Erdei Sándor kinek az embere. Így nem lettem képviselő. A régi alpolgármester volt a polgármester kihívója a választáson, így neki ez a státusza megszűnt, Pollák István pedig engem kért fel rá, hogy segítsem a falu életét, a munkámmal próbáljam meg egy kicsit népszerűsíteni Szanticskát. Leginkább Szanticskával foglalkozom, de mivel Szanticska nem önálló település, az „anyaközségért”, Abaújlakért is dolgozom. Szanticska már most ismertebb, mint Abaújlak, hiszen rengeteg híradás szólt már róla, mint Magyarország egyik legkisebb falujáról – a legkisebb lenne, ha önálló, mivel azonban Abaújlak része, ezt a címet nem birtokolhatja. Mindössze öten lakják állandó jelleggel. Ez egy valóban pici falu, egyutcás, két kis mellékutcával, de turisztikai ismertsége lényegesen nagyobb ennél.

- Hogy néz ki egy munkanapja? Testületi ülésre bejár?

Erdei Sándor: Oda nem kell bejárnom, de ha a falut érintő fontos kérdés van, természetesen bemegyek. De irodám az nincs, hiszen nem én vagyok a hivatalos alpolgármester. Én a törvény által engedett társadalmi alpolgármester vagyok, ami egy külsős feladat. Nem kapok juttatást sem, csak a falu érdekében és társadalmi munkában dolgozom. Nem adtam fel a humorista munkámat, nem léptem politikai pályára, és nem is szánom a további éveimet sem politikára.

- Pedig ott is lehet néhány „vicces” dolgot művelni…

Erdei Sándor: Úgy gondolom, én inkább maradok a saját kaptafámnál. Alpolgármester is felkérésre lettem, magamtól eszembe sem jutott volna, hogy képviselő- vagy pláne polgármesterjelöltként induljak, mert ez alatt a rövidke idő alatt is megtapasztaltam, hogy micsoda gyűlölet van egyes emberekben. Már csak azért is, hogy miért te, miért nem én, mi az, hogy te ott vagy, én meg nem vagyok ott… Ez egyáltalán nem tetszik. Azt sem tudják, miről szól ez az egész, azt gondolják, hogy „pozícióba” kerül az ember, amiért hatalmas nagy pénzeket vesz föl, és hogy mekkora pénzeket tud lenyúlni. Rögtön kombinálnak és gyűlölködnek.

- Elképzelhető, hogy ezek az új tapasztalások egy új figurát eredményeznek? Hiszen Rokker Zsoltti és a Nagyi is az életből elkapott alak lehetnek, ilyen ismerősei mindenkinek vannak.

Erdei Sándor: Lehetséges, hiszen megtapasztaltam olyanokat is, amik viccesnek is mondhatók.

- Milyen lehetőségeket lát Szanticskában?

Erdei Sándor: Egy gyönyörű kis falu, csodálatos kis ékszerdoboz a Belső-Cserehátban. Egy szép kis völgyben fekszik, egységes az építészeti stílusa. Nagyon sok turista fordul meg itt, egész nyáron jönnek-jönnek az emberek. A humor mellett foglalkozom pálinkafőzéssel is. Már évek óta szeretnénk létrehozni a polgármester úrral valamilyen gyümölcsből egy tipikusan helyi terméket. Nem csak pálinkát, lekvárokat, szörpöket is készíthetnénk. Ezért igyekszünk a falut minél jobban fejleszteni, hogy egyre több vendég jöjjön. Készülőben van ott egy lovascentrum, jelentős a vadászati turizmus a térségben. Már harmadik éve rendezzük meg augusztus 20-án, a falunapon a Szanticskai Humorfesztivált is, amiben a Standup Brigád tagjai is részt vesznek. A csapatban ismert arcok is vannak, mint Maksa Zoli, Ihos József, Éles Pista, rajtuk kívül a rádiókabarésok, Ürmös Zsolti, Varga Ferenc József, Aradi Tibor, a sóderklubosok, Somogyi Andris, és vannak fiatalok is, természetesen. A programokon én mindig részt vettem, és minden évben jött mellém egy-két humorista – így próbáltuk megalapozni a Szanticskai Humorfesztivált, aztán jövőre megpróbáljuk majd népszerűbbé tenni a rendezvényt. Próbálunk pályázati forrásokhoz jutni, hogy egy kicsivel nagyobb szabásúvá tegyük a rendezvényt, jobban meg tudjuk hirdetni.

- Eddig mennyire volt népszerű a fesztivál?

Erdei Sándor: A közönség zömét az ott élők leszármazottai adták, akik elköltöztek már Abaújlakról, de visszajárnak minden évben a falunapra. Se ez nem jelenti azt, hogy ha elterjed a program híre, akkor nem jönnek el még többen és még többen olyanok is, akiknek semmi köze nem volt korábban Szanticskáról.

- Nem tart tőle, hogy a turisták miatt elveszíti a vonzerejét a község?

Erdei Sándor: Már most is nagyon sok látogató jön, akik nemcsak átutazóban vannak, de meg is szállnak valamelyik vendégházban. Akik a csendet, a nyugalmat, békességet szeretik, hetekig is maradnak.

- A Miskolci Egyetemen végzett, Miskolcon lakik. Mi fűzi Szanticskához?

Erdei Sándor: Valóban, 2002-ben végeztem az egyetemen, kulturális antropológia szakon. A szakdolgozatomat Szanticskáról írtam, Az újjáéledő falu, Szanticska címmel. Akkor is az volt a lényeg, hogy miként lehet az, hogy egy egyetlen lakosú falu – mert a ’90-es évek elejére teljesen elnéptelenedett a község –, újra teljesen benépesül, még ha nem is az eredeti lakosai által, hanem hogy felfedezik maguknak a turisták. Azt vizsgáltam, ez milyen folyamatoktól függött, és hogyan jött ez létre. Bár az antropológus diplomám megvan, soha nem dolgoztam antropológusként, mert már ’96-tól szerepelek különböző médiumokban.

- A szakdolgozati kutatása eredményeit fel tudja használni?

Erdei Sándor: A régi Szanticska történetéről, életéből voltak adataim. Azóta különösebb szakmunka nem született a faluról. Lesz majd ilyen, főleg ha sikerül eredményeket elérni a falu életében. A község nem különíthető el Abaújlaktól, aki Szanticskáért dolgozik, az Abaújlakért is kell, hogy dolgozzon. Én, mint külsős alpolgármester, megengedhetem magamnak, hogy Szanticskával egy kicsit többet foglalkozzam, hiszen nekem is ott van vendégházam, ott van gyümölcsösöm, és elsősorban Szanticska a szívem csücske.

Névjegy

Erdei Sándor 1976. március 2-án született Miskolcon.Kertészeti technikumot végzett Sátoraljaújhelyen, majd 1996-ban a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi karának Kulturális Antropológia szakán tanult tovább, ezzel párhuzamosan indult humorista pályája. 2002-ben diplomázott, de nem adta fel humorista pályafutását, ami az HBO Mennyi?30! című kabaréműsorában indult.Különböző karaktereket elevenít meg: Cudar Józsi, Agresszív Lali sógor, Büdösszájú Gyöngyi, Törköly Pista bá, majd 1999 körül megjelenik a máig ismert Nagymutter és Rokker Zsoltti.

Rádióműsorba 1999-ben a Boros-Bochkor-párosnak köszönhetően került, akik a Danubius Rádió gegcsapatába invitálták. Velük együtt igazolt át a Sláger Rádióhoz 2000-ben, ahol „Rokker Zsoltti és a Nagymutter” a Bumeráng című reggeli műsorának állandó szereplője lett.

Televíziós kabaréműsorokban is szerepelt. Legfőbbek: Szeszélyes évszakok, Emberek a Holdon, Bruhaha, Mi kérünk elnézést. Vendégként többek között látható volt az Activity Show-ban, a Névshowr-ban, valamint a Viva Tv-n.

2009-től szerepel a Mikroszkóp Színpad stand-up comedy estjein.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában