Helyi közélet

2014.10.13. 00:35

Önkormányzat 2014 - Tóbiás: lezárult az alkuk korszaka

Budapest, 2014. október 12., vasárnap (MTI) - A mai estével lezárult az alkuk korszaka - jelentette ki az MSZP elnöke vasárnap este Budapesten sajtótájékoztatón az önkormányzati választás eredményét értékelve.

Budapest, 2014. október 12., vasárnap (MTI) - A mai estével lezárult az alkuk korszaka - jelentette ki az MSZP elnöke vasárnap este Budapesten sajtótájékoztatón az önkormányzati választás eredményét értékelve.

Tóbiás József azt mondta, az MSZP vezetése döntött, nem kíván a jövőben részt venni az elitek játékában, nem kötnek több rossz alkut, kifelé nyitnak az emberek, a nép felé. Úgy fogalmazott, nem fogadják el "az orbáni hatalmi" nemzeti együttműködés rendszerét, sem azt a Gyurcsány Ferenc által képviselt hatalmi, vezérelvű politikát, amely bezárta a baloldalt az elmúlt négy évben, lehetetlenné tette, hogy értékazonos, baloldali, modern, nemzeti elkötelezettségű politikát folytasson.

Tóbiás József azt mondta, hisznek abban, hogy képesek megváltoztatni "a mi világunkat", hogy képesek szembesíteni a jelenlegi hatalmat a valósággal, és meg tudják mutatni a megválasztott polgármestereikkel, hogy már ellenzékben is jobbá tehető Magyarország.

Az MSZP elnöke szerint a valóság ma az Magyarországon, hogy 3,4 millióan élnek létminimum alatt, 620 ezer gyermek éhezik, él létbizonytalanságban.

Tóbiás József elmondta, elfogad másként gondolkodókat is, számára a keresztényi értékrend és a szociális érzékenység egy. "De fel kell tennem a kérdést, melyik az az értékrend, amely az ország felét ebben a nyomorúságos helyzetben hagyja?" - kérdezte.

A szocialista politikus szerint a magyar társadalom egy baloldali politikát vár, és az MSZP-t hatalmazta meg azzal, hogy egy nemzeti elkötelezettségű baloldali néppártot felépítésen. "Ezt a felelősséget vállalom, az elnökség vállalja" - fűzte hozzá.

Az ellenzéki pártelnök szerint csak akkor lesz sikeres Magyarország, a baloldal, ha az MSZP, értékeihez visszanyúlva, a néppel, a népért dolgozik.

Létezik baloldal, úgy hívják MSZP - jelentette ki.

Tóbiás József köszönetet mondott a választáson részt vett embereknek, illetve a választást lebonyolító szerveknek.

Az eredmények közül kiemelt néhány "szívéhez közel álló" települést. Mint mondta, bár mindent megtettek ez ellen, Szegedet Botka László immár baloldali többséggel irányíthatja a következő öt évben. Salgótarjánban Dóra Ottó ellenzéki többségű közgyűléssel tudja megmutatni, hogyan lehet sikeres egy település - közölte.

Beszélt arról, hogy Tóth József a főváros XIII., Gajda Péter a XIX., Szabados Ákos a XX. kerületben nyert újra, míg a XV. kerületben "régi szocialista barátunk", Hajdu László lesz a polgármester. Hozzátette: külön öröm számára, hogy az Együtt-PM-es Karácsony Gergely lesz a polgármester a XIV. kerületben.

Felsorolta azokat a településeket, ahol ismét MSZP-s polgármestert választottak: Kazincbarcika, Oroszlány, Tiszaújváros, Nyírbátor, Ajka, Szentes, Siófok, Nyírtelek, Hajdúdorog, Halásztelek, Celldömölk.

Arra a kérdésre, hogyan értékeli azt, hogy két megyei jogú városban nyert az MSZP, holott korábban 4-5-ben szerettek volna nyerni, Tóbiás József azt mondta, 2010-ben egy városban nyertek, most kettőben.

Beszélt arról is, hogy az önkormányzati választások, valamint az elmúlt négy, illetve tíz év értékelését is el fogják végezni. Kitért arra, Magyarország közös problémája a Jobbik előretörése, ez az MSZP-nek is kihívást jelent.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában