Helyi közélet

2014.10.08. 18:23

Önkormányzat 2014 | Közlemény - Feljelentés szórólap miatt

Miskolc - Miskolc Megyei Jogú Város jegyzője, a Választási Iroda vezetője feljelentést tett ismeretlen tettes ellen a B-A-Z Megyei Rendőr-főkapitányságon a választás rendje elleni bűncselekmény elkövetése miatt.

Miskolc - Miskolc Megyei Jogú Város jegyzője, a Választási Iroda vezetője feljelentést tett ismeretlen tettes ellen a B-A-Z Megyei Rendőr-főkapitányságon a választás rendje elleni bűncselekmény elkövetése miatt.

Az elmúlt napokban Miskolc város területén ismeretlen elkövetők, sokszorosított, a Nemzeti Választási Iroda kiadványához a megtévesztésig hasonló kiadványt jelentettek meg „Helyi Önkormányzati Választási Tájékoztató” címmel és juttattak el a választópolgárokhoz, a postaládáikban történő elhelyezéssel.

A kiadvány megjelenésében, és a megfogalmazásában azt a látszatot kelti, mintha az önkormányzat, illetve a Helyi Választási Iroda adta volna ki, ugyanis a szórólap egyrészt formájában hasonlít a Nemzeti Választási Iroda által kiadott és honlapján fellelhető „Hirdetmény”-hez, másrészt olyan tájékoztatást tartalmaz a választással és a választás menetével kapcsolatban, amely tájékoztatást a Helyi Választási Iroda jogosult kiadni.

A kiadvány tehát úgy téveszti meg a választópolgárokat, hogy a hivatalosság látszatát kelt, miközben belső részében 5 polgármester jelöltről sértő, rágalmazó, negatív állításokat sugalló kijelentésekkel ad ismertetést, míg egy polgármester jelöltről, a Pásztor Albertről ír csak pozitív összefüggésben.

Az ismeretlen elkövető/k célja egyértelműen a választópolgárok befolyásolása, a polgármester jelöltekről szóló valótlan állításokkal.

A súlyosan megtévesztő kiadvány alkalmas a választás menetének befolyásolására, s ezzel az elkövető/k súlyosan megsértik a választás tisztaságát.

A fentiekben leírt tényállás kimeríti a büntető törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény 350. § (1) bek. e) pontjában foglaltak szerint megvalósuló „A választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény” törvényi tényállását, miszerint:

„Aki a választási eljárásról szóló törvény vagy a népszavazás kezdeményezéséről, az európai polgári kezdeményezésről, valamint a népszavazási eljárásról szóló törvény hatálya alá tartozó választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés során

e) arra jogosultat a választásban, a népszavazásban, a népszavazási vagy az európai polgári kezdeményezésben akadályoz, vagy erőszakkal, fenyegetéssel, megtévesztéssel, vagy anyagi juttatással befolyásolni törekszik, bűntettet követ el és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.”

A fentiek miatt Dr. Csiszár Miklós, Miskolc Megyei Jogú Város jegyzője, a Választási Iroda vezetője Dr. Vereczkei Csaba Borsod-Abaúj-Zemplén megyei rendőr-főkapitánynál megtette a büntetőfeljelentést.

- Koczák Szilvia sajtószóvivő, Miskolc M.J. Város Polgármesteri Hivatala -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában