Helyi közélet

2014.10.03. 15:07

Közlemény - Kezdődhet a „fészekrakós” társasházak lépcsőházainak felújítása Miskolcon

Miskolc - Az Otthonvédelmi Alap forrásaira azok a társasházak vagy lakásszövetkezetek nyújthattak be pályázatot Miskolcon, amelyekben az önkormányzat által megvásárolt úgynevezett „fészekrakós” lakás van. Az elnyert támogatást kizárólag az épületek lépcsőházainak felújítására használhatják fel.

Miskolc - Az Otthonvédelmi Alap forrásaira azok a társasházak vagy lakásszövetkezetek nyújthattak be pályázatot Miskolcon, amelyekben az önkormányzat által megvásárolt úgynevezett „fészekrakós” lakás van. Az elnyert támogatást kizárólag az épületek lépcsőházainak felújítására használhatják fel.

A pályázati felhívásban megjelölt határidőig, azaz 2014. 07. 31-ig 61 db pályázat érkezett be.

Összesen 158 636 152 Ft összegű támogatásra érkezett be igény az önkormányzathoz. Ebből a kiemelten támogatott kategóriába tartozó felújítási munkálatokra pályázott összeg 96 297 854 Ft, az egyéb munkálatokra pedig 62 338 298 Ft.

A Városgazdálkodási és – Üzemeltetési Bizottság Elnöke a pályázati kiírás alapján szakmai testületet kért fel javaslattételre.

A pályázati dokumentáció fontossági sorrendje alapján a szakmai testület az alábbi javaslatokat tette:

1.) Azok a pályázók, akik érvényes pályázatot nyújtottak be, a kiemelt célra fordítható támogatás összegét kapják meg, mivel a kiemelt célok elsődlegesen a közegészségügyi kockázatok csökkentését, a leromlott műszaki állapot felújítását teszik lehetővé.

2.) Azok a pályázók, akik lift felújításra nyújtottak be pályázatot, az erre a célra igényelhető támogatást kapják meg, mivel a liftek használhatatlansága a kisgyermekes családokat, az időseket, betegeket, illetve hátrányos helyzetűeket fokozottan érinti.

3.) Azok a pályázók, akik kiemelt célra nem kaptak pályázati támogatást, és az egyéb célok között lift felújításra vonatkozó igényük nincs, az általuk igényelt egyéb támogatási célra fordítható támogatást kapják meg.

Mindezek alapján az alábbi támogatás biztosítása szükséges:

1. 96.171.753 Ft.

2. 6.298.246 Ft.

3. 8.388.805 Ft.

Összesen: 110.858.804 Ft.

Két pályázat értéke a támogatható maximális érték feletti, mely különbözetre a pályázók önerő biztosítását vállalták.

Az önkormányzat kezdetben 50 millió forintot különített el a költségvetésében a fészekrakós lépcsőházak felújítására. Mivel jóval több pályázat érkezett az önkormányzathoz, az igényekhez igazodva, A költségvetésben újabb összeget különítettek el, így 115 millió forint áll rendelkezésre ezekre a célokra.

A kivitelezés megkezdésére a támogatási szerződés aláírásától számítottan maximum 3 hónap a befejezésre 6 hónap áll rendelkezésre.

- Koczák Szilvia sajtószóvivő, Miskolc M.J. Város Polgármesteri Hivatala -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában