Helyi közélet

2014.09.29. 15:14

Négyig, ha kell, ha nem…

Miskolc - A szülők szeretnék, ha az iskolák rugalmasabban kezelnék a „délutáni bennmaradást”.

Miskolc - A szülők szeretnék, ha az iskolák rugalmasabban kezelnék a „délutáni bennmaradást”.

– Kérvényeztem az iskolában, hogy a 8.-os fiam hazamehessen mindennap, tanítás után az iskolából, de a legnagyobb megdöbbenésemre azt mondta az osztályfőnök, hogy ezentúl nem elég a szülői kérvény. Ha a gyerek edzésre jár, akkor edzői igazolás kell, ha zeneiskolába, akkor pedig a zenetanár igazolása. De az én gyerekem már 2 éve hazajár ebédelni, mert nem eszi meg a menzai kosztot, és otthon sokkal jobban tud tanulni egyedül, mint a tanulószobán. Az iskolában azt is mondták, hogy a fenntartó Klik keményített be, azért nem mehet haza a gyerek – sorolta lapunknak egy édesapa.

Egy édesanya pedig azt mesélte, hogy ebben a tanévben gyermeke 6 osztályos gimnáziumba került, tehát 7.-es, de a gimnáziumban egyáltalán nincs ilyen szabály. Nem kell ottmaradniuk a gyerekeknek délután. Viszont az általános iskolában sem volt gondja, rugalmasan kezelték az ügyet. Elfogadták a szülői kérvényt. Az édesanya szerint lehet valamilyen jogértelmezési probléma ezzel a törvénnyel, mert ez eredetileg azért született, hogy a hátrányos helyzetű gyerekek tanári segítséggel tudjanak délután tanulni, és ingyenes szakkörökre járhassanak.

Ellenőrzések

A törvény azonban törvény, az iskolák nem tudnak mit tenni. Ez derült ki a miskolci Fazekas Utcai Általános Iskolában, ahol Bredács Éva igazgatóhelyettes elmondta: természetesen elengedik délután a gyerekeket különböző foglalkozásokra vagy különtanárhoz, ha a szülő hozza az edzői vagy a tanári igazolást. Olyan kérvényt azonban nem tudnak elfogadni, hogy a „gyerek jobban tud otthon tanulni”. A családsegítők ugyanis igazoltatják az utcán csellengő gyerekeket, és ha kiderül, hogy nincs igazolásuk, jelzik a fenntartó Kliknek. Amennyire lehet, azért igyekeznek rugalmasan kezelni a problémát. Olyan esetük is volt, hogy a szülő kérte, péntekenként hadd mehessen haza tanítás után a gyerek, mert a nagymama beteg, és hozzá utaznak minden hétvégén.

– Ebben az esetben is megértőek voltunk. Sőt, olyan tanulónk is van, aki közel lakik, így hazamegy ebédelni, aztán visszajön tanulószobára. 2015 januárjában elindulnak az iskolákban a fenntartói ellenőrzések, a jogszabályokat tehát be kell tartanunk – érvelt az igazgatóhelyettes.

Az általános iskolás korú gimnazistákra azonban nem vonatkozik a szigorú szabály. Veres Pál, a Földes Ferenc Gimnázium igazgatója legalább is úgy tudja. Hozzátette: diákjaiknak rengeteg elfoglaltságuk van délutánonként, így nem lenne értelme a 4 óráig tartó iskolának. A mindennapos testnevelés egyébként is „megdobta az óraszámokat”, úgyhogy maga a tanítás is a délutáni órákba nyúlik.

Kérdeztük a Miskolci Tankerületet, hogy miért nem kezelhetik az iskolák rugalmasabban a délutáni benntartózkodást, de egyelőre nem kaptunk választ.

ÉM-HE


„Én inkább ellógok...”

No de mit történik délután 4-ig az iskolákban? Érdemes egyáltalán ott maradni? Gyerekeket kérdeztünk.

– Nekem is ott kellene maradnom délután, de szinte mindennap van valamilyen művészeti órám, ezért nem vagyok tanulószobás. Hazamegyek, megebédelek, aztán a különórákra megyek. Ha nincs különórám, akkor sem maradok az iskolában, ellógok. Senki nem szólt még ezért. (Levente 8. osztályos)

– Én szeretek bent maradni az iskolában délután. Ha nem tudok valamit tanuláskor, meg tudom kérdezni a tanár nénitől. Otthon már alig kell tanulnom. Járok kézműves szakkörre és rajzra, Ezek is délután vannak. (Gergő 6. osztályos)

– Én minden délután edzésre járok. Az apukán jön értem, ő visz sportolni. Edzői igazolást nem kért az iskola, nálunk elég, ha a szülő szól, hogy engedjenek el. (Fanni 5. osztályos)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában