Helyi közélet

2014.09.11. 09:52

9/11 - Szigorúbb a világ, de nem biztonságosabb

"Nem az okra, az okozatra próbáltunk megoldást találni."

"Nem az okra, az okozatra próbáltunk megoldást találni."„Minden folyamat ellen­őrzöttebb, a nagy testvér mindent figyel” – mondta Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő, amikor arról kérdeztük, mi változott a nagyvilágban szeptember 11-e után. Ha megtehetnénk, hogy átugrunk az időben 2000-be, majd vissza 2014-be, sokkal élesebben kirajzolódnának a különbségek – vélekedett. „Gondoljunk csak a banki ügyintézésre, az utazásra, a vállalkozások indítására, letelepedésre… Ezek szabályai mind-mind szigorodtak. Összességében: szigorúbb lett a világ, de nem biztonságosabb” – fogalmazott.

Átrajzolódó térkép

Tarjányi Péter szerint azonban nemcsak a mindennapi életünk változott, de a térkép is átrajzolódott. „Rengeteg katonai akció indult szeptember 11-e után. Ezek nagyon sok pénzbe kerültek, kerülnek. Amerika 50 milliárd dollárt költött csak az iraki akcióra. Ennek ellenére nem lett biztonságosabb a világ” – vélekedett. Voltak persze rész­eredmények, hiszen egyes diktatúrák megszűntek, de sajnos új terrorszervezetek jöttek létre. „A vallási tolerancia csökkent, keresztényüldözés kezdődött, nem beszélve arról, hogy furcsa szövetségek alakultak, például Irán és az USA között” – sorolta.

Kérdésünkre, hogy ennyi óvintézkedés mellett miért csak részeredményeket lehetett elérni, Tarjányi Péter azt válaszolta: „Mert nem az okra, hanem az okozatra próbáltak megoldást találni. Az ok pedig az, hogy a bolygónk egyre kisebb, a folyamatok egyre könnyebben eljutnak, terjednek” – magyarázta. Hazánkra kitérve elmondta, a szigorúbb intézkedések nálunk is jellemzőek, a mindennapjainkat áthatja ez, ennek ellenére mi magyarok nem vagyunk a terrorizmus elsődleges célpontjai. Az internetről is kérdeztük a szakértőt, egészen pontosan arról, hogy a világhálón keresztül mennyire vagyunk kitéve veszélynek. „Az évek alatt azonban tudatosabbá váltunk, ártatlanságunkat egyre jobban veszítjük el ezen a területen is, de ennek nem a szeptember 11-ei terrortámadáshoz van köze, hanem ahhoz, hogy a világ változik” – fogalmazott.

ÉKN-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában