Helyi közélet

2014.08.28. 10:13

Tanuljunk meg szelektíven gyűjteni!

Miskolc - 2015-től büntetésre számíthat az, aki nem gyűjti szelektíven a hulladékot.

Miskolc - 2015-től büntetésre számíthat az, aki nem gyűjti szelektíven a hulladékot.

Folyamatosan érkeznek a sárga színű kukák a miskolci és a Miskolc környéki települések családi házaihoz. Az új gyűjtőedény a szelektív hulladékgyűjtést szolgálja, olvasóinkban azonban több kérdés is felmerült ezzel kapcsolatban. Az például, hogy aki kapott sárga kukát, ezután majd többet kell fizetnie a hulladékszolgáltatásért? Választ Majoros Róberttől, a MiReHuKöz Kft. ügyvezetőjétől kaptunk, aki lapunkat a következőkről tájékoztatta: a sárga színű, szelektív hulladékgyűjtő edényeket egy sikeres pályázatnak köszönhetően szerezte be a Miskolc Térségi Konzorcium. A családi házban lakók ezeket ingyen kapják. A többletszolgáltatás díjmentes, ezért ennek bevezetése miatt a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díjban változás nem lesz. A díjat egyébként törvény szabályozza 2014. december 31-éig, ezt követően a szakminiszter azt rendeletben állapítja meg.

Kötelező lesz

Olvasóink azt is felvetették, mi történik, ha valaki nem akarja szelektíven gyűjteni a hulladékot. Az ügyvezető hangsúlyozta: a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés bevezetése miatt a Miskolc Térségi Konzorcium tagönkormányzatainak területén minden ember számára elérhetővé vált a szelektív gyűjtés lehetősége. A társasházi övezetekben a szelektív hulladékgyűjtő szigetek továbbra is rendelkezésére állnak, a családi házas övezetekben pedig sárga edény vagy sárga zsák biztosított. Ezzel kívánják a lakókat felkészíteni arra, hogy 2015 januárjától a szelektív hulladékgyűjtés országszerte kötelezővé válik a jogszabályi rendelkezések miatt, és a jövőben szankciókra számíthat az, aki nem gyűjti szelektíven a hulladékot.

És hogy mi való a sárga kukába, valamint a zöld zsákba?

A sárga zsákokban és a sárga edénybe csak csomagolási papír-, műanyag-, fémhulladékok és italos kartondobozok kerülhetnek, tudtuk meg.

A zöldhulladék gyűjtő­zsákba tehetjük a falevelet, ágnyesedéket, vágott füvet, gyomokat, zöldségeket és gyümölcsök héját. A nagyobb méretű faágakat maximum 2 centiméter átmérőig, 1 méter hosszúságúra darabolva, kötegelve helyezhetjük el a zsákok mellett.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában