Helyi közélet

2014.08.25. 11:00

Küldjön hírt - Emődi zarándokok a Nagyboldogasszony napi búcsúban

Emőd, Szentkút - Az emődi keresztények évről-évre elzarándokolnak a Katolikus Egyház legnagyobb ünnepeire, búcsúira. Az idei évben, augusztus 17-én Szentkúton a Nagyboldogasszony napi búcsújáráson vettek részt.

Emőd, Szentkút - Az emődi keresztények évről-évre elzarándokolnak a Katolikus Egyház legnagyobb ünnepeire, búcsúira. Az idei évben, augusztus 17-én Szentkúton a Nagyboldogasszony napi búcsújáráson vettek részt.

Óriási várakozás előzte meg az eseményt, hiszen hatalmas felújítás történt a Nemzeti kegyhely területén. Ennek keretében látható volt, hogy megújult a Nagyboldogasszony-templom basilica minor kegytemplom, a szabadtéri oltár átalakítása, átépítése is megtörtént. Az oltár mozaikképekkel gazdagodott, így a hat képcsoportra bontható kompozíció – mivel Szentkút Mária-kegyhely és Nemzeti Kegyhely – Szűz Mária életének legfontosabb állomásait és a magyar szenteket, boldogokat jeleníti meg.

A búcsú másik különlegessége volt, hogy az eddigiektől eltérően a szentmisét Erdő Péter bíboros úr celebrálta. Szentbeszédében így köszöntette a híveket: „A mai napon azt ünnepeljük, hogy Szűz Mária testestől-lelkestől megdicsőült a mennyben. Mária az örök dicsőségbe nem csupán lelkével, de Krisztushoz hasonlóan egész személyével lépett be, ezzel megmutatva számunkra a megígért feltámadás fényét. A második Vatikáni Zsinat tanítása szerint Jézus édesanyja a mennyben már testében és lelkében megdicsőült és az egyház mintaképét és kezdetét jelenti. Azét az egyházét, amely ugyanerre a beteljesedésre hivatott. Sok Mária-ünnepünk tanítása arról szól, hogy milyennek kell lennie az egyháznak, a mai ünnep viszont azt állítja elénk, hogy milyen lesz majd az egyház. Ahogyan Szent Pál apostol írja a római levélben: ha részesülünk Jézus szenvedéseiben, részesülni fogunk dicsőségében is (vö. Róm 8,17).”

A szentmise, a körmenet a keresztény hívek lelki táplálékává vált, melyből mindenki erőt meríthet a mindennapi nehézségek leküzdésében Isten akaratából.

- Pocsai Enikő, önkormányzati képviselő, szervező -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában