Helyi közélet

2014.07.27. 13:11

Iti, a fináncok "Kántora"

Miskolc - Szolgálatba kísértük a Nemzeti Adó- és Vámhivatal keresőkutyáját.

Miskolc - Szolgálatba kísértük a Nemzeti Adó- és Vámhivatal keresőkutyáját.Békés, már-már félénk kutya benyomását kelti Iti, a mustársárga színű belga juhász, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal keresőkutyája. A jámbor külső azonban hűséges, ámde marcona kutyaszívet takar – Iti ádáz ellensége a dohánytermékeknek, főleg ha azokat valaki megpróbálja elrejteni előle.

– Bár az emberen is érzi a dohány szagát, nem foglalkozik például a zsebben hordott cigarettás dobozzal – magyarázta Puskás Gábor pénzügy­őr zászlós, Iti közvetlen felettese – és társa. Öt éve szinte elválaszthatatlan párost alkotnak ők, Iti Gáborral és a feleségével él, együtt járnak szolgálatba, kiegészítik egymás munkáját.

Kutyaszimat

A „szimatoló fináncot” az Észak-Magyarország munkatársai is munkába kísérték. A pénzügyőr járőrcsoport számára rutinfeladat, hogy időnként körülnéznek a forgalmasabb bevásárlóhelyeken, ahol gyakran bukkannak fel csempészett cigarettát árusító nepperek, így reggel a vasgyári piacot ellenőrizték először.

Ahogy Puskás Gábor kinyitotta a kocsi hátsó ajtaját, Iti türelmetlenül pattant ki, majd tanácstalanul nézegetett gazdájára, hogy mi is lenne itt a feladat, majd amikor engedélyt kapott rá, céltudatosan megindult a piaci standok között. Aki járt már itt, az tudja, hogy afféle mini Zsarnaiként működik, a zöldségek, gyümölcsök mellett műanyagfeszületet, tornacipőt és olcsó textilárut is kapni. Ez azonban nem tántorította el Itit, leszegett fejjel, szinte gyorsvonati sebességgel száguldott a sorok között, itt-ott bebújt az asztalok alá, körbeszimatolt egy-egy zsákot, táskát. Látszott rajta, hogy egyre türelmetlenebb, már nagyon szeretett volna valamit találni – de ezúttal a cigarettanepperek valószínűleg máshol rejtegették portékájukat.

Miután befejezte a kutakodást, Iti jutalom gyanánt megkapta Puskás Gábortól kedvenc játékát, ezzel lehet rávenni a keresőkutyákat a munkára, és – a közvélekedéssel ellentétben – nem azzal, hogy rászoktatják őket a cigire, kábítószerre. Mint Gábortól megtudtuk, Iti úgy negyedórát képes egyhuzamban a feladatára koncentrálni, utána pihennie kell egy keveset. A legnagyobb fogása eddig egy háromszáz-dobozos szállítmány volt, de képes egy-két dobozt is megtalálni – ami bizonyos értelemben nagyobb kihívás, mert kevesebb a szagnyom, tudtuk meg Puskás Gábortól.

Fináncszimat

A szolgálat azonban ezzel még nem ért véget, mondhatni ez csak a bemelegítő rutinfeladat volt. A pénzügy­őrök kocsiba szálltak – Iti is elégedetten ugrott fel a saját, kutyafejjel felmatricázott járművére –, hogy feladatuk új helyszínére hajtsanak. A csoport gyakran vesz részt mélységi felderítésekben, országúti ellenőrzésekben, a megállított autókat pedig Iti veszi „orrügyre”. A legtöbb fogás ilyen rutinellenőrzések során adódik, de Iti leplezett már le illegális cigarettaraktárat is Miskolcon.

A pénzügyőrök autói éppen kigördültek a piacról, amikor az egyik egyenruhás egy ismerős autót vett észre – gazdájával éppen cigaretta-ügyben volt már dolga a csapatnak, így egy fordulóval visszakanyarodtak, hogy elbeszélgessenek vele. A kocsiban ülők egyike azonban, amint meglátta a pénzügyőröket, kipattant az ülésből, és egy fekete zsákkal a hóna alatt rohanni kezdett. Nem tudta azonban lesprintelni a nyomába eredő pénzügy­őröket, akik némi kergetőzés után elcsípték. A férfi nem minden ok nélkül szaladt el, zsákjából nyolc csík adójegy nélküli cigaretta került elő. Amit nem szagolt ki Iti, azt lebuktatta a fináncszimat…

A férfit „elosztóként” ismerik a környéken, most valószínűleg éppen egy megrendelést teljesített – de a cigi már nem fog odaérni a vásárlóhoz. Nem szívesen, de szóba állt munkatársunkkal: azt állította, hogy nem eladni akarta az ízesített, vékonyka cigarettákat, nagy a család, az ő számukra vásárolta. Ő maga csak ritkán dohányzik, ha ivott, de sokallja a trafikos cigi árát. „A boltban 1500 forint, itt megvettem négyszázért”, mondta kissé ingerülten – ami azt jelenti, hogy ha igaz a legendája, akkor pusztán „személyes fogyasztásra” 32 ezer forintot költött egyszerre cigire. Ezt a pénzt elbukta, meg még kap dobozonként úgy ezer forint környéki jövedéki bírságot is. Nos, elég vacakul indult számára ez a nap…

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában