Helyi közélet

2014.06.25. 10:19

Hejőcsabai cementgyár: Gyárindítás 9 milliárdos beruházással

Miskolc - A remélt egyedi kormánydöntés után 3-4 hónappal újra termelhet a hejőcsabai cementgyár.

Miskolc - A remélt egyedi kormánydöntés után 3-4 hónappal újra termelhet a hejőcsabai cementgyár.

A csend és a szorgos előkészítő munka után ismét reflektorfénybe került a hejőcsabai cementgyár újra indulása. Ehhez és a 344 munkahely létesítéséhez, a külföldiek cementmonopóliumának megszüntetéséhez azonban mielőbbi úgynevezett egyedi kormánydöntésre volna szükség. Ezt várják igen sokan Miskolcon és a megyében is, hiszen Borsod-Abaúj-Zemplénben az előrehaladás feltétele a munkahelyteremtés. Tisztában vannak ezzel a város vezetői és a politikusok is.

A sok éves svájci tartózkodást azért vállalta dr. Kálmán János, a Magyar Cement Kft. utódjaként alakult HCM 1890 Kft. ügyvezetője, hogy a Holcim zürichi székhelye előtt következetesen felhívja a figyelmet a magyar érdekek megsértésére. Tőle kérdeztük: mi történt azóta, hol tart a hejőcsabai cementgyár újra indítási ügye?

- Elkészítettük az egyedi kormánydöntéshez szükséges dokumentumokat és benyújtottuk a Nemzetgazdasági Minisztériumba, tudomásunk szerint az illetékes főosztályvezetőnél van az anyag - jelentette ki dr. Kálmán János. Várjuk a kormánydöntést, ettől függ a 344 munkahely sorsa és a további 600 kapcsolódóé. A gyárindításhoz tartozik egy beruházás, az egyik cement gyártósor rekonstrukciója, amelynek költsége 4,8-4,9 milliárd forint. Üzleti tervünk szerint az egyedi kormánydöntést követően 3-4 hónap múlva már termelhet, ehhez 308 dolgozó alkalmazására van szükség. A második gyártósor beindítása újabb három hónapot igényel és további 4 milliárd forintot, ezáltal még 36 munkahely lesz.

A termelés negyedik hónapjában számítunk arra, hogy az árbevétel fedezi az üzemeltetési költségeket, kezd önfenntartóvá válni az üzem - mondja dr. Kálmán János. Addig a 3-4 milliárd forintos forgóeszköz-igényt is elő kell teremteni. A gyár újra indítása tehát összesen 12-13 milliárd forintba kerül. A kormánydöntésnek van várhatóan volna pénzügyi oldala, fedezetet nyújthat a munkahely teremtési támogatás révén az összeg egy részére. A 9 milliárdos beruházáshoz - e térségben más mértékben, mint máshol - állami hozzájárulást is adhatnak. A szükséges önerő forgótőkével együtt legkevesebb 3-4 milliárd forintra rúg, nyilván hitelt is felveszünk. Ami a megtérülést illeti, az üzleti terv szerint ez 5 éven belül biztosítottnak látszik.

Az értékesítési igazgató letett az asztalra egy piaci helyzetelemzést, hogyan alakult hazánkban a cementfelhasználás – tette hozzá dr. Kálmán János. A cementfelhasználás az idén várhatóan 2,5 millió tonna lesz, mert az építőipar kezd magára találni. Azt is tudni kell, hogy 2008-2009 táján ez mintegy 5 millió tonnát tett ki, tehát 5 millió tonnás éves piacról van szó. Hogy mekkora a termelőkapacitás? Vác és Beremend együtt 2,2 millió tonna, Királyegyháza 900 ezer tonna. Mi az első évben, 2015-ben 900 ezer tonnát tervezünk termelni és értékesíteni. Később ez elérheti az 1,8-2 millió tonnát évente. Az építőipar felfutásának köszönhetően 3-5 év alatt megtérülhet az üzemindításra felvett hitelünk. A piaci helyzetet illetően két alternatíva van. Jelenleg a Holcim kívülről (Szlovákia, Románia) behoz 600-800 ezer tonna cementet. Az a normális, hogy mindenki ott értékesítsen, ahol megtermeli. Ha kivonulnak, akkor Magyarországon adjuk el, ha nem ezt teszik, akkor külföldön. Terveink szerint a hazai piaci részesedésünk reálisan 37-38% lesz. Előbb-utóbb rendeződik a piaci helyzet. Szerencsére a környéken olyan adalékanyagunk is van, ami máshol nincs, ez a trassz, melynek felhasználásával jobb minőséget produkálunk.

Nem jelent gondot a létszám feltöltése, hiszen állandóan hívogatnak minket, hogy szeretnének nálunk dolgozni - jegyezte meg Repei Ernő gyárigazgató. Van kész forgatókönyv arra, hogyan induljunk, először a javítási, majd a technológiai munkákon a sor. Bizonyos posztokra már megvannak az emberek. Az összes nyugdíjas kort még el nem ért volt HCM-es dolgozó jelezte szándékát, itt vannak az önéletrajzok. Ők elsőbbséget élveznek és kitehetik a létszám felét is. A többiek a szabad munkaerőpiacról érkeznek. Mindenkit újra kell persze oktatni 5-6 napos tanfolyamokon. Ezt részben a saját alkalmazottaink teszik meg, és a rekonstrukcióban részt vevő külföldi cégek szakemberei.

A 20 éves háborút megnyertük a Holcim ellen, kedvező kormánydöntés esetén a hejőcsabai cementgyárat újra indítjuk, amely ismét a hazai cementtermelés egyik fellegvára lesz – érvelt dr. Kálmán János. A 344 új munkahely pedig jelentős hozzájárulás a térség égető munkaerőgondjainak enyhítéséhez.

ÉM-BGy

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában