Helyi közélet

2014.05.16. 18:50

Vihar - A statikust várják Tornanádaskán

Miskolc, 2014. május 16., péntek (MTI) - Egy utcát teljesen lezártak a vihar okozta károk miatt a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tornanádaskán, ahol a település vezetése és a helyiek jelenleg a statikust várják, aki megállapíthatja a házak sérüléseinek mértékét és a további teendőket.

Miskolc, 2014. május 16., péntek (MTI) - Egy utcát teljesen lezártak a vihar okozta károk miatt a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tornanádaskán, ahol a település vezetése és a helyiek jelenleg a statikust várják, aki megállapíthatja a házak sérüléseinek mértékét és a további teendőket.

Beri Tamás (független), Tornanádaska polgármestere pénteken azt MTI-nek azt mondta, 70-80 ház sérült meg a vihar miatt a faluban, ezek közül 26 épület állapota az említett utcában kritikus. A statikust késő délutánra várják, a településvezető szerint pontos helyzetet a házak állapotáról a hétvégén mondhatnak majd.

Szerinte szemmel látható, hogy körülbelül 10 lakásba biztosan nem lehet visszaköltözni, azokban a házakban megsérült a tető, leomlott a tűzfal. A helyi római katolikus templom tetejét is megrongálta a vihar. Dojcsák Dávid, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője közölte, a szendrői és a kazincbarcikai tűzoltók eltávolították a templom tetejének megbontott részeit, valamint a sérült keresztet.

Egy helyi hírportál információja szerint a Magyar Református Szeretetszolgálat 250 ezer forint értékű gyorssegélyt visz a településre, a szállítmány néhány napra elegendő élelmiszert tartalmaz. Emellett a karitatív szervezet munkatársai folyamatosan egyeztetnek az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal és Tornanádaska polgármesterével annak érdekében, hogy a leghatékonyabb módon segíthessenek a bajbajutottakon.

Janasóczki Attila, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-nek azt mondta, az orkán erejű szél csütörtök délelőtt több tucat családi házat rongált meg Tornanádaskán. Az éjszaka a szél fokozatosan megszűnt, péntek reggelre normalizálódtak a viszonyok.

Az edelényi rendőrkapitányság munkatársai az összehangolt hatósági intézkedések kezdetétől a helyszínen vannak: biztosítják az érintett utcák lezárását, valamint az értékmegóvás és a vagyonbiztonság érdekében folyamatos járőrszolgálatot látnak el - sorolta a szóvivő.

Hozzátette, a településen a katasztrófavédelem munkatársai megkezdték a károk felmérését és a megsérült házak vizsgálatát. Megjegyezte, a viharos erejű szélben fák dőltek ki, emiatt a Bükkszentlászló és a Bükkszentkereszt közötti, 2519-es számú utat a közút kezelője csütörtökön lezárta, a fák eltávolítását jelenleg is végzik.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában