Helyi közélet

2014.05.29. 13:13

Szép napot! És a kerékpáromat hová tegyem?

Miskolc - Ötven beállásos kerékpárparkolót telepítenek a Búza téri piacra.

Miskolc - Ötven beállásos kerékpárparkolót telepítenek a Búza téri piacra.A Magyar KerékpárosklubBringával Boltba" kampányával a kerékpáros vásárlók növekvő számára hívta fel a figyelmet szerdán miskolci partnerszervezetével, a Kerékpáros Miskolc Egyesülettel. Arra buzdítanak, hogy boltba járni kerékpárral is lehet, valamint, hogy az üzletek, boltok fogadják örömmel a kerékpárral érkezőket.

Folytatni a fejlesztéseket

– Azért álltam a kezdeményezés mellé, mert növekszik a kerékpározás részaránya Miskolcon, jelenleg ez már 5 százalék – mondta az eseményen Pfliegler Péter, Miskolc alpolgármestere. – A városnak feladata, hogy megteremtse e környezetbarát közlekedési mód feltételeit is. Az új EU-s támogatási időszakban szeretnénk a fejlesztéseket folytatni a város északi és keleti kerékpáros kapcsolatának megteremtésével, valamint egy új városi közbringa rendszerrel.

Kiderült: Búza téri piacra egy 50 beállásos kerékpárparkolót telepítenek a tervek szerint, amire az idei költségvetésében 1 millió forintot különített el Miskolc.

Szabó Anita Miskolcon él, és elmondása szerint amikor csak teheti, akkor kerékpárral jár be a belvárosba a Győri kapuból.

– Nagyon jónak tartom a kezdeményezést, ugyanis talán még többen választanák a bringát, ha meglennének például a sétáló utcán a tárolási lehetőségek – mondta kérdésünkre. – A legnagyobb az, hogy kevés, vagy egyáltalán nincsenek olyan helyek a Széchenyi utcán, ahová le lehet lakatolni a kerékpárt. Elfordult, hogy rám szóltak: egy biztonsági őr azt nehezményezte, hogy rossz helyen parkolok és akadályozom a forgalmat. Hiába kérdeztem, hogy akkor hová tegyem a bringát, csak szét tárta a karját.

Zoliként mutatkozott be munkatársunknak az a 30-as éveiben járó fiatalember, aki szerint még mindig az a legnagyobb gond, hogy az emberek nagy része nem veszi komolyan a kerékpárosokat.

– A fiatalok körében egyre népszerűbb a tekerés. Akár szabadidős tevékenység gyanánt, vagy akár egy barát, netán az iskola – vélte. – Nem mondom, hogy minden bringás makulátlanul közlekedik, azonban sok autós semmibe vesz bennünket. Hogy járok-e bringával boltba? Természetesen előfordul, azonban csak kisebb tételeket vásárlok, ami elfér a hátizsákomban.

„Nem igazán kényelmes kerékpárral vásárolni" – ezt már Szoták Józsefné mondta kérdésünkre a Centrumnál. Szerinte, ha az ember elindulni a boltba, akkor a megvásárolt tételeket valamiben „hurcolni is kell."

– Egy-egy kisebb, nagyobb apró dolgot meg lehet venni, ám például három üzletbe már bajosan tudnék bemenni... – fogalmazott. – Lehet, hogy a fiatalabbak ügyesebbek és feltalálják magukat, de az én kis kosaramba nem sok minden fér, ráadásul nehéz is az. Ugyanakkor jónak tartom ezt a kampányt. Azt mindenképpen írja meg, hogy csak akkor lesz sikere mindennek, ha lesznek olyan helyek a belvárosi üzletek környékén, ahol ott lehet hagyni a kerékpárokat.

ÉM-JLI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában