Helyi közélet

2014.05.19. 19:13

Közlemény - Újra megnyitották a forgalom előtt a Felsőgagy és Krasznokvajda közötti mellékutat

Felsőgagy, Krasznokvajda - Felsőgagy település közelében a 2010-es hatalmas esőzések következtében rézsűcsúszás alakult ki. Akkor az utat teljes keresztmetszetében le kellett zárnia és a forgalmat kerülőútra kellett terelnie a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-nek.

Felsőgagy, Krasznokvajda - Felsőgagy település közelében a 2010-es hatalmas esőzések következtében rézsűcsúszás alakult ki. Akkor az utat teljes keresztmetszetében le kellett zárnia és a forgalmat kerülőútra kellett terelnie a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-nek.A helyreállítás előkészítésének folyamata még 2010-ben elindult, ebbe beletartozott az engedélyezési tervek készítése, az építési- és vízjogi engedély megszerzése, a területvásárlás és kisajátítás. Az összes szükséges engedély birtokában 2013. év végén indult meg a helyreállítás, amelyhez a bruttó 228 millió forintos forrást a Közlekedés Operatív Program biztosította.

A helyreállítás során gyakorlatilag egy teljesen új útszakasz épült. A kialakult rézsűcsúszás helyén a régi utat a kivitelező Colas Út Zrt. elbontotta és egy új elkerülő nyomvonalon valósította meg a beruházást. Összesen 435 méter hosszúságban, 6,5 méter szélességben új pályaszerkezet épült, több mint 1 méter mélységben még a pályaszerkezeti rétegek alatt is talajcsere, geotextília és georács fektetés történt. A vízelvezetést kétoldali burkolt árok építésével és átereszek fektetésével oldották meg. A régi út nyomvonalát is rekultiválták, a vizes-sáros régi talajt kicserélték. Az út megváltozott vonalvezetését növénytelepítéssel hangsúlyozták ki, hogy a hosszú évtizedek óta arra közlekedő autósok a változást optikailag is érzékelhessék.

Bár a forgalomba helyezési eljárás még folyamatban van, az új utat a közlekedők már birtokba vehették, így már a régi, megszokott útvonalon közlekedhetnek.

- Pécsi Norbert Sándor, Magyar Közút Nonprofit Zrt., kommunikációs osztályvezető -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában