Helyi közélet

2014.05.04. 00:45

"Jól bánik a színház a társulattal"

Miskolc - Görög László és Kocsis Pál alakításait emelte ki a kritikus az idei évad előadásaiból.

Miskolc - Görög László és Kocsis Pál alakításait emelte ki a kritikus az idei évad előadásaiból.Jó évad volt az idei, sőt, kifejezetten remek előadások is születtek, mondta a Miskolci Nemzeti Színházról Zsedényi Balázs, a 7óra7.hu színházi portál kritikusa. Három előadást emelt ki, elsőként Büchner Woyzeckjét. Ő úgy látja, kevés ilyen erősségű színházi előadás van ma, mint a miskolci, és Béres Attila rendező nagyon megtalálta az összhangot a társulattal. S ez nemcsak erre, hanem a másik, általa színpadra állított előadásra, a My Fair Ladyre is jellemző.

És ezzel el is jutottunk a szerinte másik nagyon jó miskolci előadáshoz. Zsedényi Balázs úgy véli, a My Fair Lady a zenés színházon belül ritka élmény. Egy sok tekintetben idejétmúlt, "klasszikus" musicalt úgy vittek színre, hogy kortárs hangokat is meg tud pengetni. A kritikus dicséri, hogy Czakó Juliannát választották Eliza Doolittle szerepére, aki el tudja hitetni, hogy született Eliza. (A másik szereposztást nem látta.) Szerinte ez egyébként is jellemző a miskolci színházra: jól bánik a társulattal, a jól átgondolt repertoár kialakításánál alapvetően a társulatból indul ki a színház vezetése. Zsedényi Balázs itt aggodalmát is kifejezte, mert a következő évadtól tudomása szerint megszűnik a művészeti tanács, s félő, hogy épp ez az elgondoltság fog ezzel elveszni.

A humor fontossága

A harmadik jó előadásnak a Bródy Sándor színművéből színpadra állított A tanítónőt tartja Rusznyák Gábor rendezésében. Mint mondta, itt is érződik a társulat összhangja. Maga az előadás a farizeusság leleplezése, a színpadon visszaköszön mindaz, amit a polgári értékrendről minden csatornán nap mint nap hallunk, s aminek valódi tartalmát sosem ismerjük meg. Az előadásból kiderül, hogy a képmutatás hogyan tudja tönkretenni a saját értékrendje mellett kitartó embert (a tanítónőt), és a gyerekeket, a feljövő generációt.

Zsedényi Balázs még megjegyezte, azért is jó mindhárom előadás - nagyon jól érzi ennek fontosságát a miskolci rendezőgárda -, mert tud élni a humor eszközeivel.

Az idei évadban azért vannak ellenpontok, kevésbé sikerült előadások is, hangsúlyozta a kritikus.

Szerinte a Keszég László rendezte Feydeau darab, a Kézről kézre inkább csak próbálkozás, nem sikerült eltalálni az arányt, a stílust: nem lett hasító komédia. Ugyanez a helyzet Az ember, az állat és az erény című Pirandello darabbal (Szabó Máté rendezése). Komoly munka volt, vallja a kritikus, de nem találta el jól a hangvételt, az arányérzék elcsúszott.

Az év színésze

Zsedényi Balázs még elmondta, bár az idei évadban két Sirály előadást is műsorra tűzött a színház, ő még csak az egyiket, a kamarabelit látta (Kiss Csaba rendezése), azt azonban nem tartja elég markánsnak egy mai nyelvű színháztól, attól, amit a miskolci színház egyébként ma képvisel. Szerinte fáradt, nem elég izgalmas előadás született, nem igazán tudni, mi hívta életre.

Kérdeztük, szerinte ki érdemelné az idén az Észak-Magyarország által alapított év színésze díjat. Zsedényi Balázs szerint egyértelműen Görög László alakítása volt kiemelkedő a Woyzeckben, aki a My Fair Lady főszerepével is megkaphatná az elismerést. A kritikus szerint Kocsis Pál alakított még "elképesztően nagyot" A tanítónőben, jó humorral, jó stílussal a képmutatás csimborasszója. Újra hangsúlyozta még a komoly össztársulati munkát. A kiemelkedő előadásokban mindenki pontosan tudja, hogy hol a helye, miért ott van, miért épp azt a karaktert játssza. És ez - a kritikus szerint - közel sem magától értetődő a színházakban.

ÉM-HM


Miskolc - Három éve már, hogy díjat alapított az Észak-Magyarország: Az év színésze díjat. Az idén így már negyedszer adhatjuk át annak a színésznek, akit olvasóink a legjobbnak tartanak.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában