Helyi közélet

2014.05.01. 15:25

A munka ünnepe - Van, aki keresi, és van, aki félti

Miskolc - Május elseje a munka ünnepe. Lesz, aki már munkanélküliként „ünnepli".

Miskolc - Május elseje a munka ünnepe. Lesz, aki már munkanélküliként „ünnepli".„Érdekes, hogy pont most érdeklődnek erről, holnap jár le a közfoglalkoztatási szerződésem, elsejétől újra munkanélküli leszek" – kezdte a rossz hírrel Hrickó András, akit a munka ünnepe kapcsán kerestünk meg. Újra. Hiszen olvasóink már ismerhetik a 27 éves fiatalembert, ő volt az, aki tavaly nyáron, több éves sikertelen munkakeresés után nyílt levélben kérte dr. Kriza Ákos polgármester segítségét.

„Négy éve így élek"

„2010 óta vadászom állásra, eredménytelenül. Kisebb-nagyobb megszakításokkal, néhány hónapos munkaviszonyokat tudok csupán fölmutatni. Próbálkoztam én már mindennel... A munkaügyi központot lassan jobban ismerem, mint az otthonomat. Otthonomat? Jelenleg albérletben vagyunk a párommal, de ki tudja meddig?! Nincs pénzünk, így a napjaink meg vannak számlálva..." – írta akkor. Majd közmunkás lett, de elsejétől ennek is vége.

„A munka a mindent jelenti számomra, a megélhetést, a boldogulást. Jelenleg van munkahelyem, a közintézményeket működtető központban végzek ügyviteli feladatokat. De április végén lejár a szerződésem, és valószínűleg, nem hosszabbítják meg. Négy éve így élek, hosszabb-rövidebb időre van munkám, majd semmi" – fogalmazott.

András eddig havi 50 ezer forintot keresett, és – mint mesélte – esélye sincs újabb közmunkára.

„A törvény szerint, akinek közfoglalkoztatásból megvan az egyéves jogviszonya, addig nem kaphat újabb közmunkát, amíg a 40 napos álláskeresési támogatása le nem jár. Így a következő időszakban havonta csak 25-30 ezer forinttal számolhatok" – mondta.

Tíz éve ugyanott

„Most kell csak igazán ünnepelni a munkát, mert manapság az igazi kincs – válaszolta meg kérdésünket Dobos Eszter, aki egy kisvállalkozónál könyvelő. „Tíz éve dolgozom ugyanazon a helyen, de egyre inkább félteni kell a munkahelyet. Nem azért, mert nincsenek megelégedve a munkámmal, hanem azért, mert a vállalkozásoknak, így a munkaadómnak is, egyre nehezebb" – tette hozzá. „Tudom, hogy manapság kevés a nyugdíjas állás, ezért én is folyamatosan keresem a lehetőségeket, képzem magam. Nem szeretnék váltani, de felkészülök arra, ha a sors rákényszerít..." – mondta.

Van-e ok az ünneplésre? Bodolay Zoltán, a pedagógus szakszervezet megyei elnöke szerint nem igazán.

„Sokaknak van munkahelye, de félteniük kell, mert manapság a munkavállaló ki van szolgáltatva a munkáltatónak. A világ feladatorientált lett, a család, a szabadidő másodlagos" – fogalmazott.

Ő úgy véli, a munka helyett a munkást kellene ünnepelni, „ha egyáltalán beszélhetünk még munkásról, mert ma már munkavállaló van".

A megyei elnök szerint, május elseje mára elvesztette eredeti tartalmát, már nem a hagyományos értelemben vett munka ünnepe. Sokkal inkább az együvé tartozás, csapatépítés ideje, erről szólnak a mostani majálisok – vélekedett.

ÉM-NSZR

Megyénk legjelentősebb foglalkoztatói (a 2012-es adóbevallások alapján):

1. Jabil Circuit Magyarország Kft.

2. Borsodchem Zrt.

3. Robert Bosch Energy and Body Systems Kft.

4. Borsod Volán Személyszállítási Zrt.

5. Robert Bosch Power Tool Elektromos Szerszámgyártó Kft.

6. Work Force Személyzeti Tanácsadó és Szolgáltató Kft.

7. Unió Coop Zrt.

8. TVK Nyrt.

9. Prec-Cast Öntödei Kft.

10. Johnson Electric Ózd Kft.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában