Helyi közélet

2014.04.14. 09:24

Irány Lyukó, vagy Pingyom!

Miskolc - Megkapták a papírokat, akiknek költözni kell. Hamarosan vége a kilakoltatási moratóriumnak.

Miskolc - Megkapták a papírokat, akiknek költözni kell. Hamarosan vége a kilakoltatási moratóriumnak.Olyan családot nem találtunk, aki kapott volna felszólítást, hogy hamarosan kilakoltatják, de olyat igen, aki ismer ilyen családot: ez derült ki az Avason. Az asszony mondta, ismerősei már össze is pakoltak, s hamarosan költöznek. Hogy hová? Ezt nem tudta megmondani. Annyit azonban megjegyzett, ő maga is elmaradt a befizetéssel, de igyekszik. Nem könnyű, gyesen van, egyedül neveli két kisgyerekét.Már a tél közepe óta beszélik a lakótelepen, hogy a fészekrakósoknak hamarosan menni kell, megérkeztek a papírok a kilakoltatásról. A nagy hidegek idején nem léphetett fel a hatóság a kilakoltatási moratórium miatt – ez a fűtési időszakban, november végétől április 30-ig tart – de utána nem lesz pardon, el kell hagynia a lakásait azoknak, akik ellen jogerős bírósági végzés van.

A bútorok maradnak

A városvezetés kilakoltatási szándéka egyébként cseppet sem titkolt, hiszen dr. Kriza Ákos polgármester a novemberi testületi ülésen ki is jelentette: „A fészekrakós ügy megoldásához közeledünk, ha nem lenne a tél, az idén meg is oldódna" – fogalmazott. A város egyébként még az előző év tavaszán 600 millió forintért vásárolta meg közel 200 fészekrakós lakás OTP-s követelését. A közgyűlési előterjesztés szerint a lakásokat a város üzleti vagyonába sorolják be.

S hogy hogyan várják az érintett „fészekrakósok" és más értesítettek a kilakoltatási moratórium leteltét? Kanyog Miklós fuvarozót kérdeztük, aki elmondta úgy 15 családot költöztetett el az Avasról a közelmúltban.

– Nem várják meg, míg kirakják őket, mennek maguktól – számolt be tapasztalatairól. Mesélte, hagynak csapot-papot, csak a legszükségesebb holmikat viszik. Például a bútorokat sem.

– Nagy részük a Lyukóba megy vagy a Pingyomra – mondta. – Két családot a számozott utcákra költöztettem.

A fuvarozó úgy tudja, egyikük sem jelentkezik ki, vagyis lakcímeként továbbra is az elhagyott lakás szerepel. Úgy véli, ennek az lehet az oka, hogy később ne lehessen törvényileg utolérni őket.

– Az én házamból is költözött ki nemrégiben fészekrakó – jegyezte meg. – 700 ezres tartozást hagyott maga után. Soha nem tudjuk majd behajtani, hiszen ilyenkor az elárverezett lakásból befolyó összeg a bankhoz, és a közüzemi szolgáltatókhoz kerül. A lakóközösségnek már nem marad.

Hány családot érinthet a kilakoltatás? Erre is választ kapunk az eszak.hu-n és a hétfői Észak-Magyarországban.

ÉM-HM


Kapcsolódó cikk:

Miskolc - Rettegve várják az április végét a társasház lakói. Mi lesz velük?


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában