Helyi közélet

2014.03.11. 10:59

Világszínvonalú öt karika Ózdról

Ózd - A felújított Kossuth Téren létrehozott olimpiai park egyik díszét a törzsgyárban készítették el.

Ózd - A felújított Kossuth Téren létrehozott olimpiai park egyik díszét a törzsgyárban készítették el.A tervezés már jóval ezelőtt elkezdődött, a kivitelezés pedig nagyjából egy hónapot vett igénybe. Az ózdi törzsgyár területén készítették el azt az olimpiai öt karikát, amelyet néhány nappal ezelőtt már elszállítottak a fővárosba. Az újonnan felújított Kossuth Tér olimpiai parkjában állítják föl, ahol a magyar sport sikereit is hirdeti majd a jövőben. Az alapanyagot és a helyet a Piramis Kft. biztosította, a különleges művészeti alkotás kivitelezésében pedig a Stivas Kft. munkatársai működtek közre.

Átsétálhatnak alatta

- Mihály Gábor szobrászművész keresett meg bennünket azzal a felkéréssel, hogy gyártsunk egy végtelenített vonalból álló öt karikát - fogalmazott a megbízással kapcsolatban Masa István, a Stivas Kft. ügyvezetője. - Érdekes feladatnak és nagy kihívásnak tekintettük, ezért elvállaltuk, és a megadott határidőre be is fejeztük a munkát. Ami az alkotás paramétereit illeti: 244-es csőből és 10-es fallal gyártottuk le. A magassága nagyjából hat méter, egy gyűrű átmérője pedig 3.5 méter. A felkérés része volt, hogy az alsó karikákon az emberek nyugodtan átsétálhassanak, ezt is szemmel kellett tartanunk a kivitelezés során.

Az alkotást az éjszakai órákban túlméretezett rakományként, kísérő autókkal szállították Budapestre. A fővárosban egyébként több olyan közterületi nevezetesség is található, amelyet a korábbi Ózdi Kohászati Üzemek falai között készítettek el. Itt mindenképpen érdemes megemlíteni a Széchenyi-lánchidat tartó acélkarikákat, amelyek egykoron ugyancsak Ózdon gyártottak. A mostani olimpiai öt karika egyébként világviszonylatban is egyedülállónak számít.

Menetemelkedés és csavar

- Tudomásom szerint sehol máshol nem található olyan olimpiai öt karika, amely végtelenített, megszakítatlan vonalból készült - folytatta Masa István. - Ebben az esetben tehát nem külön köröket illesztettünk össze, hanem egy csőből áll az egész mű. Iparművészeti alkotásként büszkélkedhetünk vele, még menetemelkedés és csavar is van az anyagban. Éppen ezért sokkal bonyolultabb volt a kivitelezés, ezért jó érzés, hogy meg tudtunk felelni a kihívásnak. Úgy tudom, hogy egy kis tábla hirdeti majd a helyszínen, hogy mi cégünk, Ózdon készítette a karikákat az ország számára. A felújított Kossuth-teret március 15-én adják majd át, ezután a fővárosban járó ózdiak személyesen is megtekinthetik majd az egyébként piros-fehér-zöld festésre váró alkotást.

ÉM-ME

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában