Helyi közélet

2014.03.26. 10:26

Plakátok az oszlopokon

Miskolc - Plakát az oszlopon: kampány alatt, bizony lehet.

Miskolc - Plakát az oszlopon: kampány alatt, bizony lehet.„Tudnának-e abban segíteni, hogy valahogy megakadályozzuk városunkban a vadonatúj, horganyzott villanyoszlopok további plakátozását?" – kérdezte lapunktól olvasónk. „Persze a választás után remélhetőleg megpróbálják majd részben lekaparni a posztereket, de vélhetően ezzel a horganyzás is sérülni fog, elindítva ezzel a korróziót és mechanikai károsodást. Az oszlopok plakátozását egyébként is önkormányzati rendelet tiltja."

A Kúria szerint kampányidőszakban szabadon lehet plakátokat kihelyezni, és ezt más jogszabályok, például a közlekedési törvény vagy a reklámtáblákról szóló kormányrendelet sem írják felül. A hvg.hu arról írt néhány napja, hogy Hajdú-Bihar megye 4. számú választókerületében a DK színeiben induló Varjú László plakátjait a villanyoszlopokra ragasztották, a választási bizottság azonban úgy határozott, hogy ez sért egy kormányrendeletet. Varjú fellebbezett, de másodfokon is eltiltották a plakátolástól. Végül a Kúriához fordult, amely megváltoztatta a választási bizottság határozatait. A döntés ellentétes az Alkotmánybíróság határozatával: a testület a PM-es Karácsony Gergely panasza után hozta meg a döntését. A határozathoz különvéleményt fűzött Paczolay Péter elnök, aki úgy vélte, a plakátok a választási eljárási törvényben szereplő korlátozások mellett bárhol elhelyezhetők.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában