Helyi közélet

2014.03.18. 08:34

Könnyebb elérhetőség a parkinsonosoknak a megyei kórházban

Miskolc - A régióban élő, előrehaladott Parkinson-kórban szenvedő betegek is megkaphatják most már a legmagasabb szintű ellátást a B.-A.-Z. Megyei Kórházban, a közelmúltban véghezvitt fejlesztési programnak köszönhetően.

Miskolc - A régióban élő, előrehaladott Parkinson-kórban szenvedő betegek is megkaphatják most már a legmagasabb szintű ellátást a B.-A.-Z. Megyei Kórházban, a közelmúltban véghezvitt fejlesztési programnak köszönhetően.A Parkinson-kór lassan előrehaladó, fokozatosan súlyosbodó központi idegrendszeri betegség, mely során a beteg nyugalmi remegést, meglassulást és izommerevséget tapasztal. A betegség általában idős korban kezdődik, és fokozatosan rosszabbodik. Az előrehaladott stádiumban levő betegek számára a mozgás igen nehézkes, gyakran tolószékbe kényszerülnek. Az ebben a stádiumban rendelkezésre álló gyógyszeres vagy sebészi kezelés csak kiemelt ideggyógyászati centrumokban lehetséges. Mivel ezek jelentős javulást eredményeznek a betegek életében, fontos, hogy minden rászoruló beteg hozzáférhessen a speciális terápiához, tájékoztatott dr. Valikovics Attila osztályvezető főorvos.

Nem kell sokat utazni

Eddig az Észak-Magyarországon élő, előrehaladott Parkinson-kórban szenvedő betegek csak sok utazás árán juthattak hozzá az említett kezelési lehetőségekhez, ami problémát okozott az éppen mozgásukban jelentősen korlátozott betegeknek. Ez változik most meg azáltal, hogy a Megyei Kórház Neurológiai Osztályán is hozzáférhetővé vált a speciális gyógyszeres kezelés, ezáltal jelentősen javult az esélyegyenlőség a térség betegei számára. A Neurológia Osztály ezután országos kiemelt Parkinson Centrumként is működik, melynek előfeltétele volt az osztály munkatársainak szakmai továbbképzése, valamint a magasabb ellátási fokozat finanszírozó általi elismerése.

ÉM-SzK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában