Helyi közélet

2014.03.22. 16:40

Kis egyesület Európa térképén

Miskolc - A miskolci Észak-Keleti Átjáró Kulturális és Tudományos Egyesület Európa Nostra-díjat nyert.

Miskolc - A miskolci Észak-Keleti Átjáró Kulturális és Tudományos Egyesület Európa Nostra-díjat nyert.Mató Edina pénzügyesnek, Fáy Ádám antropológusnak, Szűcs Gergő főszerkesztőnek (Átjáró folyóirat), Kapusi Krisztián történész-levéltárosnak, Balogh Attila újságírónak, Bereczki Zoltán építésznek, Csók Edit antropológusnak, Vörös Júliának és még sokan másnak köszöni Darázs Richárd, az Észak-Keleti Átjáró Kulturális és Tudományos Egyesület elnöke azt, hogy Európa Nostra-díjat nyert egyesületük az Oktatás, képzés és tudatosságnövelés kategóriában "A rozsdazónától az új Miskolcig" elnevezésű projekttel.

- Meglepett, nagyon meglepett bennünket a díj! - jelentette ki az Észak-Magyarország érdeklődésére Darázs Richárd. - Mi úgy hittük, hogy egy pályázatot adunk be, amit vagy elnyerünk, vagy nem, közben kiderült, hogy ez egy díj. Óriási dolog ez egyesületünk életében!

Hogy mit kell tudni az Átjáróról? Az Észak-Keleti Átjáró Kulturális és Tudományos Egyesület (Átjáró Egyesület) február 15-én volt hét esztendős. Az egyesület alapvető célja "átjárási lehetőségek biztosítása a káros előítéletek, sztereotípiák, diszkrimináció, stigmatizáció, illetve más társadalmi csapdák által egymástól elszigetelt különböző társadalmi csoportok között". Elmondásuk szerint az egyesület céljai közé tartozik a vidék és a vidéki városok - elsősorban Miskolc - kulturális és tudományos életének élénkítése, színesítése, valamint kapcsolatteremtés a környező régiókkal, átjárások biztosítása a nemzethatárok által lezárt kulturális terek között, a közép-európaiság szellemében. Az Átjáró tagjai öntevékeny csoportként dolgoznak Miskolc és térsége kulturális életében, azért, hogy az itt élők minél szélesebb körben vehessenek részt színvonalas művészeti, kulturális és tudományos rendezvényeken, kiállításokon, koncerteken.

Május 5-én Bécsben

- "A rozsdazónától az új Miskolcig" elnevezésű projekt tulajdonképpen egy fantázianév, hiszen hat-hét tevékenységünket is összefogja - folytatta Darázs Richárd elnök. - Nem túlzás: ez az elmúlt több, mint fél évtized Átjárós munkája. Talán sokan nem tudják, de tény: folyóiratot indítottunk, tudományos konferenciákon veszünk részt, filmeket készítünk, kiállításokat is szervezünk. A pályázat beadásakor komoly fotódokumentációt is bekértek, ráadásul személyes találkozónk is volt a pályázat kapcsán Budapesten.

Darázs Richárd elmondta azt is, hogy a díjátadó ünnepséget május 5-én a bécsi Burgtheaterben tartják, ahol a díjakat Andrula Vasziliu, az oktatásügyért, a kultúráért, a többnyelvűségért és az ifjúságpolitikáért felelős európai uniós biztos, Plácido Domingo operaénekes és az Europa Nostra elnöke adják át.

- A nyertesek közül hatan fődíjat vehetnek át, ami 10 000 eurós jutalommal társul - árulta el. - Egy győztes közönségdíjat kap, amit az Europa Nostra által szervezett online szavazáson nyert el.

Az Átjáró elnöke megjegyezte: ők egy kis civil miskolci szervezet kevéske támogatással, azonban ezen díj kapcsán bíznak abban, hogy még többen megismerik a munkájukat.


30 ország, 160 induló

Az Európai Bizottság és az Europa Nostra nyilvánosságra az Európai Unió Kulturális Öröksége díj és az Europa Nostra-díj 2014. évi nyerteseinek listáját. A 27 díjazott projektet összesen 30 országból érkezett 160 induló közül választották ki, négy területen végzett kiemelkedő munkájukért: örökség-megőrzés, kutatás, példamutató elkötelezettség, oktatás, képzés és a tudatosság növelése.

ÉM-JLI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában