Helyi közélet

2014.03.13. 11:44

Jegyzet: Vonzó

<em>Korábban azt olvastam, hogy a kormány vonzóvá akarja tenni a pedagóguspályát, ezért is hozott olyan döntéseket, amelyek a tanárképzés felé terelik a fiatalokat. Én nem tudom, melyik fiatal mit gondol erről, de ha most én állnék egyetemi jelentkezés előtt, bizonyára utolsóként gondolnék a pedagóguspályára</em>. <strong>Hegyi Erika jegyzete</strong>.

Korábban azt olvastam, hogy a kormány vonzóvá akarja tenni a pedagóguspályát, ezért is hozott olyan döntéseket, amelyek a tanárképzés felé terelik a fiatalokat. Én nem tudom, melyik fiatal mit gondol erről, de ha most én állnék egyetemi jelentkezés előtt, bizonyára utolsóként gondolnék a pedagóguspályára. Hegyi Erika jegyzete.A hallgatók ezentúl 5, 5,5 vagy 6 év alatt sajátíthatják el a szakma elméleti és gyakorlati tudnivalóit. De mintha a kormány nem bízna a saját maga által szorgalmazott, megreformált tanárképzésben, újabb és újabb megpróbáltatások elé állítják a pályakezdő pedagógusokat.

Két év után számot kell adniuk többek között tantárgyi és tantervi tudásukról, szakmai felelősségvállalásukról, valamint módszertani felkészültségükről. De mintha a kormány az egész pedagógus-társadalomban sem bízna. Minősítés előtt áll mindenki, mert valami miatt nem elég beszédesek a pályán elért eredmények. Érthetetlen számomra, hogy miért nem lehet a minősítést az igazgatókra, kérdéses esetekben a szakfelügyelőkre bízni. Miért kell ez a cirkusz, aminek porondján a tanárok portfóliót gyártanak, töltenek fel az internetre, és bizonygatják, hogy értenek a szakmájukhoz. Igaz, ha jól sikerül nekik, fizetésemelés lesz a jutalmuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában