Helyi közélet

2014.03.25. 11:26

Hazajöttek, de már mennek is

Borsod-Abaúj-Zemplén - Kanada után egy másik országban próbálnak meg boldogulni a megyénkbeli romák.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Kanada után egy másik országban próbálnak meg boldogulni a megyénkbeli romák.Aranka, aki kérte, teljes nevét ne írjuk meg, lányaival Angliába készül. A férje és a nagy fia már 10 hónapja kint van. Dolgoznak, most épp lakásokat újítanak föl, és amikor fizetést kapnak, küldik haza a pénzt a család többi tagjának.

– Úgy döntöttünk, mi is megyünk utánuk – meséli Aranka. – Mit csináljunk itt? – kérdezi. – Még takarítónak sem vesznek föl sehová. Csak nyomorgok itthon a lányaimmal. Nézze csak meg! – mutatja kosarát.– Most jöttem a piacról, de már csak annyi pénzem volt, hogy egy fél liter tejet vegyek. Egy kis tejbegrízt akarok főzni, de mi az a fél liter tej 3 gyereknek?

Máskor egy kis selejtes zöldséget, gyümölcsöt kéreget a piacon. Mert a férje sem tud mindig pénzt küldeni, a gyerekek pedig sokba vannak. Aranka úgy hallotta, hogy Angliában könnyen lehet munkát szerezni. Ő is beállna szívesen takarítani vagy mosogatni, akkor már meg tudnának élni.

Anglia lett az újabb kivándorlási célpontja a magyarországi roma családoknak, mesélték az Észak-Magyarországnak olyan iskolák igazgatói, melyek roma gyerekek oktatásával, nevelésével foglalkoznak.

A teljes cikk az eszak.hu-n és keddi Észak-Magyarországban olvasható.

ÉM-HE

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában