Helyi közélet

2014.01.11. 14:39

Vendégjegyzet: Kutyaidők járnak...

<em>A kutyatartással szemben mutatott lelkesedést sajnos nem követi párhuzamosan annak igényessége, kulturáltsága. A kutyatartókkal szembeni közhangulat sem túl jó</em>. <strong>Dr. Nagy Gabriella írása</strong>.

A kutyatartással szemben mutatott lelkesedést sajnos nem követi párhuzamosan annak igényessége, kulturáltsága. A kutyatartókkal szembeni közhangulat sem túl jó. Dr. Nagy Gabriella írása.Magyarországon ma körülbelül 2-2,5 millió kutya él, tehát szinte minden negyedik emberre jut egy eb. Ezzel a számmal előkelő helyet foglalunk el Európában.

A kutyatartással szemben mutatott lelkesedést sajnos nem követi párhuzamosan annak igényessége, kulturáltsága. A kutyatartókkal szembeni közhangulat sem túl jó. A parkok, játszóterek ürülékkel szennyezettek, az erdők vadállományát és a kirándulók nyugalmát kóbor kutyák zavarják. Sokak szerint a kutya nemcsak veszélyes, harap és zajos, hanem betegségeket is terjeszt.

Az utcák tele vannak kóbor ebekkel, az állatok éhesek, gyakran hulladékokon élnek, oltásuk, féregtelenítésük kérdéses. Zavarják a járókelőket, a kutyasétáltatókat, veszélyeztetik az autós forgalmat. A megzavarodott állatok nemritkán kiszámíthatatlanok, szaporodásuk kontrollálhatatlan, mindezek beláthatatlan következményekhez vezethetnek.

De vajon minderről a kutya tehet? Nem a gazdának kéne beoltatnia kutyáját, fizetnie utána az ebadót, beültetnie a chipet, ivartalaníttatni és képzésre vinni? Nem ez lenne a jó gazdi dolga?

Valahol rendet kellene tenni!

Ennek első lépcsője volt a mikrochipek beültetésének elrendelése, mely azonosíthatja a kutyát, gazdát egyaránt. A chippeltetéssel járó költségterhek vagy a mulasztásból eredő pénzbírságtól való félelem sokszor erősebbnek bizonyult, mint az állat iránt érzett szeretet és felelősségtudat. Emiatt nagyon sok kedvencnek kellett otthonról távoznia és kikerülnie az utcára. Sajnos a chippelt kutyáknak még mindig csak egy része szerepel az országos regisztrációs rendszerben és az sem ritka, hogy a megtalált kutyákra a felkeresett gazda többé már nem tart igényt.

Újabb rendelet szerint 2014 januárban és februárban közigazgatási területenként ebösszeírást végeznek. A kutya tulajdonosa köteles a törvényben előírt adatokat az önkormányzat rendelkezésére bocsátani. Az adatlapok az internetről letölthetőek, de a rendelet betartásához sok segítséget kaphatunk az önkormányzatnál is. Bízunk benne, hogy az új szabály elősegíti majd az állatok felelősségteljes felvállalását és kevesebb gazdátlan eb szaladgál majd az utakon. Várhatóan a rendeletnek hatása lesz az oltások fegyelmezettebb beadatására és a kontrollálatlan kutyaszaporulat visszaszorítására is.

A törvények szigorításával, a felelőtlen állattartók és sajnos állatkínzók számának növekedésével tehát egyre több kutya sorsa válik kilátástalanná.

A Miskolci Állatsegítő Alapítvány Sajószigeti úti menhelyén több száz kutya talált menedékre. Mivel itt altatás nincs, az állatotthon befogadó képessége pedig korlátozott, a kennelek zsúfoltak, a menhely fenntartása egyre nagyobb nehézségekbe ütközik. Sokszor az ott dolgozó emberek elkötelezettsége és erő feletti munkája is kevés ahhoz, hogy minden védencük olyan életet élhessen, mintha saját gazdája lenne. Jelenleg 370 kutyát és 40 macskát gondoznak.

2013 januárban indult el egy új miskolci mozgalom, a KUTYAGOLÁS. Minden hónap második vasárnapján a menhely kapuja megnyílik a segíteni vágyó állatbarátok számára. Hónapról hónapra több százan jönnek el és a lelkesedés nem csökken. Sok család lakáskörülmények, életmód vagy anyagi okok miatt nem tud állatot tartani, de szívesen vesz rész egy hétvégi napon egy családi kutyasétáltatásban.

A találkozások alkalmával lehetőség nyílik az állatok megismerésére, mely a megfontolt örökbefogadás alapját is képezheti. Fejleszti az ember – állat közötti kapcsolatot, a toleranciát, a kölcsönös tiszteletet és nem utolsósorban példamutató értékű lehet a szülők részéről, mely állatszeretetre nevel.

A KUTYAGOLÁS mozgalom ezen a hétvégén vasárnap ünnepli egy éves születésnapját, ez alkalomból a látogatók egy szelet ünnepi tortát kapnak.

A szükségszerű ivartalanítás elterjedése, a kutyatartás hivatalos ellenőrzése és a regisztrációs rendszerek megfelelő működtetése feltétele a szervezett állatvédésnek, a kulturált és felelősségteljes ebtartásnak, a kutyások és nem kutyások közötti harmóniának.

- dr. Nagy Gabriella - 

Szerzőnk állatbarát, kutyaimádó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában