Helyi közélet

2014.01.01. 18:01

"Iskolás" kisállatok Ózdon

Ózd - A hatvanötödik születésnapját ünneplő V.-116.számú Ózdi Galamb-és Kisállattenyésztő Egyesület 2013. december 28-án és 29-én rendezte meg hagyományos év végi kiállítását a Bolyky Tamás Általános Iskola aulájában.

Ózd - A hatvanötödik születésnapját ünneplő V.-116.számú Ózdi Galamb-és Kisállattenyésztő Egyesület 2013. december 28-án és 29-én rendezte meg hagyományos év végi kiállítását a Bolyky Tamás Általános Iskola aulájában.

A rendezvényt Tuza Lajos tanár az egyesület elnöke nyitotta meg és köszöntötte a jelenlévőket.

E nagyszerű helyszínen az előző évekéhez hasonlóan nagy élményt adó, s a helyi és környékbeli egyesületekben folyó igényes kisállattenyésztői tevékenységet méltón reprezentáló rendezvény részesei lehetünk - mondta bevezetőjében az elnök majd így folytatta:

"Hetvenhét tenyésztő társunk közel ötszáz kisállatot nevezett be bírálatra, néhányat pedig bemutatóra hoztak el. Örömmel mondhatom, hogy kiállításunk látnivalói gazdagsága az előző évekéhez képeset tovább növekedett. Elsősorban a nyúlkollekció révén, mely minősége és fajtagazdagsága is kiemelkedő. Várakozásunknak megfelelően alakult a bírálatra ketrecbe rakott galambok száma is, mely minőségükben most is a hagyományainkhoz méltó maradt.

A ketrecekben 30 fajta galamb több mint 300 egyede, valamint a nyulak több mint 120 példánya, ezen kívül még közel 50 darab baromfi van.

Külön is köszöntöm az Észak-Magyarországi Régió társegyesületeinek; Eger, Gyöngyös, Jászárokszállás, Miskolc tenyésztőit, továbbá a szlovákiai Jovice (Jólész) galamb-és kisállattenyésztőit, akiknek részvételével a kiállításunk, immár negyedik alkalommal a "nemzetközi" jelzővel illethető.

Köszönetemet fejezem ki azoknak is akik anyagi és erkölcsi segítséget nyújtottak számunkra,s akik aktív közreműködésükkel segítették kiállításunk megrendezését."

A továbbiakban üdvözölte a megjelenteket az egyesület titkára Balázs Szabolcs és Szántó Gyula az egyesület gazdasági vezetője is.

A két nap folyamán 30 fajta galamb 312 egyede lett bírálva 16 darab egyednek csak bemutatója volt. A nyulak esetében 24 fajta nyúl 120 darab egyede lett bírálva. A baromfiak 12 fajtájának pedig 39 egyede lett bírálva.

A galamb-és baromfi háromféle minősítést kaphatott: Kiállítás győztes, Tisztelet díjas, Egyesületi díjas. "Ráadásként" Felajánlott díj is volt. A nyulak minősítése is három féle lehetett: Fajtagyőztes, Tenyésztői díjas, Tisztelet díjas.

A kiállítás egy különleges látványosággal is szolgált: Benyhe Attila ózdi ny.tanár és kilenc éves unokája indiai földönforgó galamb produkcióját mutatta be. A rögtönzött porondon megrendezett show műsorban az "idomított" galamb kézből, illetve állványról indítva hátraszaltók sorozatával ért földet,majd ott tapsjelre további hátraszaltókkal fejezte be nem mindennapi mutatványát.

Vitális István, területi képviselő elismeréssel szólt a kiállítás példás megrendezéséről, látványosságáról, ami főleg a gyerekek számára volt hasznos, szórakoztató.

- Kerékgyártó Mihály -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában