Helyi közélet

2013.11.20. 11:33

Ózd: Népszavazás lesz, romaközpont nem

Ózd - A helyi képviselő-testület korábbi döntése ellenére mégis lesz népszavazás Ózdon.

Ózd - A helyi képviselő-testület korábbi döntése ellenére mégis lesz népszavazás Ózdon. A referendumot december 8-án tartják meg, amelyen a városba tervezett Nemzetiségi - és Roma Kulturális Központról kérdezik meg a lakosságot. Az 1.7 milliárd forintos beruházást a régi törzsgyár területére tervezték, de nyáron Kisgergely András korábbi jobbikos, jelenleg független önkormányzati képviselő népszavazási kezdeményezést indított a megvalósítása ellen. Ehhez a Jobbik ózdi szervezete is csatlakozott, az íveket pedig nagyságrendileg kilencezren írták alá. A helyi választási bizottság átvizsgálta az aláírások hitelességét, majd miután a törvényben rögzített húsz százalékot elérte az érvényes akaratok száma, elrendelték a népszavazást. Nem sokkal ezután viszont a testület az emberek akaratának eleget téve elállt a központ tervétől.

Ekkor sokan úgy gondolták, hogy okafogyottá vált a voksolás, és így erre a célra fölösleges nagyjából 13 millió forintot elköltenie az önkormányzatnak. Csakhogy erre nincs mód, az aláírásgyűjtés érvényessége egyszersmind egyet jelent a szavazással. Visszalépni még akkor sem lehet, ha közben megváltozott a helyzet.

Értesítést is kaptak

- A Magyar Választási Eljárási Törvény szerint egy aláírásgyűjtéssel a népakarat elindul egy szigorú vonalvezetés mentén - mondta el érdeklődésünkre Fürjes Pál, Ózd polgármestere. - Amikor a kezdeményező képviselő és a Jobbik helyi elnöke átadta az íveket, onnantól kezdve ezt a folyamatot nem lehet visszafordítani. A szavazóképes lakosság húsz százalékának véleménynyilvánítása feltételezi, hogy ez a kérdés érdekli az ózdiakat. Éppen ezért nem lehet megtagadni az állampolgárok jogát, hogy részt vehessenek a népszavazáson. Erről már értesített bennünket az Országos Választási Iroda, hivatkozva a jelenleg érvényben lévő törvényekre kimondják, hogy a beruházás visszavonása ellenére december 8-án véleményt kell nyilvánítani az ózdiaknak.

Nem játék

Fürjes Pál, hozzátette: nem 13 millió forintjába kerül majd ez a városnak, hanem 1713 millióba, mert a Jobbik félretájékoztató politikai hecckampányával ettől sokkal többet vesztett Ózd.

- A népszavazás intézményével nem szabad játszani, ez most is bebizonyosodott - tette hozzá Riz Gábor, országgyűlési képviselő. - A módszertani és roma kulturális központtal kapcsolatban a Jobbik a valóság elferdítésével keltett riadalmat a lakosság körében. Ennek köszönhetően ez a beruházás elveszett, még akkor is, ha esetleg a népszavazás más eredményt hozna, mint az aláírásgyűjtés. Nagyjából hatezer érvényes ellenakart volt, de ha a további huszonnégyezer választásra jogosult ózdi támogatná a kezdeményezést, akkor sem épülhetne meg a központ. Uniós és állami támogatással jött volna létre az intézmény, ám a tervezési ciklus végén ez már fizikailag sem valósulhat meg, hiszen nincs annyi idő. Népszavazás viszont így is lesz a kérdésben, mert ezt a folyamatot Kisgergely András és a Jobbik elindította, de megállítani már nem lehetett.

ÉM-ME

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában