Helyi közélet

2013.10.16. 03:42

Hernád-völgyi Tehetségkutató Fesztivál - hetedszer

Hernádszentandrás - Tíz település fiataljai mutatkoznak be tánc és mesemondás kategóriákban a hétvégén.

Hernádszentandrás - Tíz település fiataljai mutatkoznak be tánc és mesemondás kategóriákban a hétvégén.Október 18-án és 19-én rendezik meg az idén a Hernád–völgyi Tehetségkutató Fesztivált, ahol tíz település fiataljai mutatkozhatnak be tánc és mesemondás kategóriákban. Üveges Gábor, Hernádszentandrás polgármestere, az ötletgazda és a versenynek otthont adó település polgármestere arról beszélt, hogy a közösségfejlesztés kiemelt feladata, a tehetségek felkutatása és gondozása. A fiatal generáció azzal válik a közösség alkotó részévé, ha azt a tevékenységet teszi hozzá, amiben öröme és sikerélménye van. Kiemelten fontos ez olyan térségekben, ahol a szülői ház sokszor nem tud hátteret biztosítani mindehhez. A Hernád–völgyi Tehetségkutató Fesztiválnak már hagyományai vannak, hiszen az idei a hetedik a sorban. A kétnapos rendezvényt Hernádszentandrás önkormányzata és az Összefogás Hernádszentandrásért Alapítvány számos támogatóval együttműködésben szervezi.

Országosan elismert zsűritagok

Üveges Gábor hozzátette: minden évben igyekeznek olyan neves, szakmában országosan elismert zsűritagokat megnyerni a rendezvényhez, akiknek a véleményéből a fellépő gyerekek sokat meríthetnek, személyes példájuk pedig biztatást ad a tovább fejlődésükhöz. Az idei év vendégei között lesz Rujsz Edit balettművész és Ilyés Szabó Anna mesemondó. Immár harmadik éve segíti zsűritagként a hernádszentandrási tehetségkutatást Csonka Zsuzsa operaénekes, aki a Magyar Állami Operaház tagja, és az opera nagykövete is egyben. Nagykövetként a művész célja, hogy olyan régiókban népszerűsítse ezt a komolyzenei műfajt, ahol az ott élőknek esélyük sincs arra, hogy közel kerülhessenek ehhez. Csonka Zsuzsa az elmúlt években kialakult szoros kapcsolatnak köszönhetően a jövőben nagyköveti minőségében is kiemelt figyelmet szeretne szentelni a Hernád völgyének.

A fesztivál a tehetséggondozás mellett a tolerancia erősítését, a segítségre szoruló embertársainkkal való együttműködés ügyét is felvállalta. A szombati gálán ugyanis fellép a Boldogkőváraljai Fogyatékosok Otthonának már 15 éve működő Iglice Tánccsoportja is, bemutatva azt, hogy sérült társainknak milyen örömöt okoz a művészet, az önkifejezés ezen formája. A csoport létezésével és fellépésével azt is üzeni: vannak elkötelezett szakemberek, akik a magukra hagyottság, a sokszor mostoha körülmények ellenére erőn felül és teljes odaadással igyekeznek emberivé és értékessé tenni e fiatalok mindennapjait.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában