Helyi közélet

2013.09.09. 11:01

Comenius tanévnyitó: mindjárt jobb

Sárospatak - Új képzésekkel, több hallgatóval és pályázati lehetőségekkel számol a Comenius Kar.

Sárospatak - Új képzésekkel, több hallgatóval és pályázati lehetőségekkel számol a Comenius Kar.Különleges tanévet kezd a sárospataki Comenius Kar, július 1-jétől ugyanis már nem a Miskolci Egyetem karaként működik, hanem az egri Eszterházy Károly Főiskolához tartozik. Az ünnepélyes tanévnyitót szombat délelőtt tartották a pedagógusképzéséről híres főiskolán, pontosan a 156.-kat.– A sárospataki és az egri főiskola életében is rendhagyó ez a tanév, hiszen mindkettő életében most történik meg először, hogy földrajzilag viszonylag messze, másik megyében található a hozzátartozó intézmény – mondta lapunknak elöljáróban Hegedűs László, a Comenius Kar dékánja még az ünnepség előtt. – Az is most történik meg velünk először, hogy olyan felsőoktatási intézménynek vagyunk az egyik kara, melynek fő profilja a pedagógusképzés.

Erősödés jön

A dékán egyébként bizakodó. Úgy látja, a váltás mennyiségi és minőségi megerősödést hoz a sárospataki intézmény számára. A gyarapodás már most érzékelhető. Tavaly komoly veszteséget jelentett, hogy egy miniszteri döntésnek megfelelően mindössze 40 elsőéves hallgatót engedtek be a karra, ez a szám idén több mint a duplájára nőtt. Pedig az idei jelentkezési időszakot jócskán megnehezítette, hogy épp akkor jelentek meg a karról azok a cikkek, melyek bizonytalanságot szülhettek a diákokban és a szülőkben, mivel korábban arról is szó volt, hogy a Miskolci Egyetem takarékossági okokból kénytelen a pedagógusképzést Miskolcra vinni.

Új képzésekkel

A dékán jelezte: számukra szintén növekedést jelent, hogy az óvodapedagógus és tanítóképzés mellett beindult a közoktatás-szervező képzés, de valószínűleg lehetőség nyílik arra is, hogy részt vállaljanak a csecsemőgondozó képzésből, már az idén. Hegedűs László kiemelte, sokat köszönhetnek az egri főiskola új rektorának, Liptai Kálmánnak, aki a hallgatóknak ajánlott, különböző engedményekkel segítette a sárospataki kar létszámnövekedését. A jövőről szólva pedig kifejtette: céljuk egyébként az, hogy a csecsemőktől az idősekig a gondozástól a nevelésik minden képzés megjelenjen Patakon. De ezenkívül nagy hangsúlyt fordítanának a helyi és regionális igényeket kielégítő, piacképes szakokra is, építve a környék turisztikai, borászati, történelmi és kulturális örökségére.

A növekedés következő pillére pedig a pályázatok. A fenntartóváltással ugyanis új pályázati lehetőségek és források nyíltak meg a Comenius Kar előtt is. Ennek pedig azért van kiemelt jelentősége, mert a felsőoktatás finanszírozása alapvetően megváltozott. Az állami támogatást ma már saját bevételeknek és pályázati forrásoknak kell jelentős mértékben kiegészíteniük, mondta lapunknak Hegedűs László.

ÉM-HE

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában