Helyi közélet

2013.09.05. 17:32

Az ezüsttorkú gyermekkar

Miskolc, Ohridi - A Fazekas Gyermekkar képviselte Magyarországot Macedóniában.

Miskolc, Ohridi - A Fazekas Gyermekkar képviselte Magyarországot Macedóniában.A Fazekas Gyermekkar a napokban érkezett haza Macedóniából, ahol egy hetet töltött az Ohridi Nemzetközi Kórusfesztiválon. A kórusnak ezüstdiplomát ítélt oda a zsűri. A macedóniai élményekről a kórus vezetője, Balásné Molnár Ildikó számolt be lapunknak. Elmesélte: a rendezvény ünnepélyes megnyitója után a részt vevő több mint negyven kórus szabadtéri koncerteket adott a város különböző pontjain, ezzel igazi fesztiválhangulatot teremtve a résztvevők és a hallgatóság számára. A gyermekkarok versenyében 7 kórus indult: szerb, orosz, lett, litván, 2 cseh, valamint a Fazekas Gyermekkar,utóbbi Magyarország egyedüli képviselőjeként. A versenyműsornak változatosnak, igényesnek, különböző stílusú és karakterű darabok összeállításából kellett állnia, ami meg tudja mutatni egy kórus sokszínűségét, hajlékonyságát, érzékenységét, muzikalitását.

Meggyőző és tiszta

A Fazekas Gyermekkar a romantikus Felix Mendelssohn-Bartholdy egy motettájától Benjamin Britten virtuóz kánonján keresztül Kodály Zoltán népdalfeldolgozását, Kocsár Miklós kortárs zeneszerző Mária-énekét és egy macedón darabot szólaltatott meg versenyprogramjában. Ez a műsorválasztás megfelelt a fent leírt követelményeknek, a kórus előadása meggyőző, tiszta, kottahű és stílusos volt a zsűri megítélése szerint.

A kórusvezető hozzáfűzte: a folklór kategória műsorában magyar népdalok hangzottak el néptánc koreográfiával, Kodály Zoltán és Bárdos Lajos feldolgozásai, valamint egy macedón dal, szintén néptánccal színesítve. A 6 tagú - zömmel szláv nemzetiségű - zsűri 100-ból 87,7 ponttal ezüst diploma elnyerésére minősítette a kórust.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában