Helyi közélet

2013.09.26. 18:23

Amiért még kivárnak a nagy szürettel

Tolcsva - Még érdemes várni a mustfok javulására és az aszúsodásra Tokaj-Hegyalján.

Tolcsva - Még érdemes várni a mustfok javulására és az aszúsodásra Tokaj-Hegyalján.A közelmúltban lapunkban is beszámoltunk arról a Tokaj Kereskedőház Zrt.-nél megrendezett sajtótájékoztatóról, amelyen egyebek mellett bejelentették az idei szőlőfelvásárlási árakat és a nagy szüret várható időpontját. Az utóbbit szeptember harmadik hetére prognosztizálták, de információink szerint a nagy szüret októberre tolódik. Az okokról kérdeztük Goreczky Gergelyt, a Tokaj kereskedőház Zrt. vezérigazgatóját.

Még várni kell

– A sárga muskotály szőlő felvásárlása szeptember 5-12. között sikeresen lezajlott, a Tokaj Kereskedőház a terveknek megfelelően 10 ezer mázsa muskotály alapanyagot vásárolt fel 140 forintos kilónkénti áron – mondta Goreczky Gergely. – Az első szüretkor az ültetvényellenőrzési rendszer és a kapcsolattartás a szerződött termelőkkel jól működött, fennakadás sehol nem volt. A tartályokban erjedő must kiváló minőségű, nagyon szép muskotály borokat várhatunk a 2013-as évjáratból. Az elmúlt két hét hűvös és csapadékos időjárása miatt a szőlő érése lelassult, a furmint és hárslevelű fajták felvásárlása, azaz az idei nagy szüret a Tokaj Kereskedőháznál előreláthatólag csak október közepén fog tudni kezdődni, természetesen az időjárás függvényében. A rendszeres próbaszüretek és az eddigi felvásárlók információi alapján a szőlő érettsége a legtöbb helyen még alig éri el a 17 mustfokot, azaz a tokaji minőségi kategóriát, ezért még várni kell a szürettel.

Aszúsodás kezdődött

– Az elmúlt napokban hullott csapadéknak köszönhetően látszanak az aszúsodás jelei, ha a következő hetekben száraz, napos időszakok is következnek, jó aszútermésre van kilátás. Érdemes az aszúra várni, hiszen 2013-ban az I. osztályú termés kilójáért 2400 forintot fizet a Tokaj Kereskedőház. Az idei árképzés a minél magasabb mustfokú szőlő felvásárlását ösztönzi, kilónként 23 mustfoktól 165-, 25 fok felett pedig 200 forint a szőlő ára. Most már a legtöbb az időjáráson múlik, a Kereskedőház szakemberei folyamatosan járják a parcellákat, a megfelelő érettség elérésekor kezdődik a felvásárlás, de nem szabad sietni a szürettel! A pontos időpontokról a szokásos hirdetményi helyeken időben tájékoztatjuk a termelőket – tette hozzá Goreczky Gergely.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában