Helyi közélet

2013.09.09. 15:12

A lélekjelenlétet is oktatják az orvosin?

Miskolc - Nem volt beszámítható a késsel háziorvosára támadó beteg.

Miskolc - Nem volt beszámítható a késsel háziorvosára támadó beteg.Vádat emelt a A B.-A.-Z. Megyei Főügyészég közfeladatot ellátó személy sérelmére elkövetett emberölés kísérletének bűntette miatt az ellen a 36 éves férfivel szemben, aki tavaly decemberben Ináncson meg akarta késelni háziorvosát, tájékoztatta szerkesztőségünket dr. Martossy György, a főügyészség szóvivője.

Az ügy részleteiről Martossy György elmondta: A vádlott tavaly december 10-én délelőtt, rendelési időben az ináncsi orvosi rendelőbe ment. Amikor az orvos köszöntötte, bal kezét nyújtotta kézfogásra, jobb kezét végig a kabátja zsebében tartotta. Ezután átadta az orvosnak leleteit, aki elkezdte átnézni azokat és tájékoztatta a beteget, hogy még egy vizsgálatot el kell végezni. Ekkor az ülő orvos fölé magasodó vádlott előrántott a zsebéből 12,5 centiméteres pengehosszúságú kését, s míg bal kezével a háziorvos fejét a hajába ragadva hátra feszítette, a jobb kezében lévő késsel, felülről lefelé, a sértett nyaka felé szúrt.

Az orvos megragadta a vádlott kést tartó kezét, így a penge csak felületes, 3-4 centiméteres karcolt sérülést okozott a nyakán. A vádlott ezután lefejelte az orvost, akinek ennek hatására a homloka is megsérült. Az asszisztensnő telefonon értesítette a rendőrséget.

A dulakodás során az orvos a sarokba szorult, székéből nem tudott felállni, de a vádlott kést tartó kezét folyamatosan szorította. A vádlott még ekkor is többször megpróbálta megszúrni az orvost a felsőtestén, aki a támadásokat csak erőteljes védekezéssel tudta elhárítani.

A vádlott közben kiabált: „most megöllek", „most leszúrlak", de nem csak az orvost, hanem a segítségére siető asszisztenst és körzeti ápolónőt is megöléssel fenyegette.

A hosszas dulakodást követően a vádlott szorítása enyhült annyira, hogy a sértett két kézzel ellökte magától és felállt, akkor azonban a vádlott újra az orvos mellkasa irányába szúrt felülről lefelé, azonban a sértett ismét meg tudta fogni a férfi kést tartó kezét.

Végül az orvosnak és a két ápolónőnek sikerült a vádlottat lefegyvereznie. A férfi ezután ököllel próbált az orvosra támadni, de már mindhárman megpróbálták lefogni és a rendelőből kivezetni, ami azonban csak az időközben a segítségükre érkező tanú, majd a kiérkező rendőrök segítségével sikerült.

A támadás következtében az orvos csupán nyolc napon belül gyógyuló vágott, horzsolt sérüléseket szenvedett, de a kés akár halálos sérüléseket is okozhatott volna.

A vádlott téveseszmés, tudathasadásos elmebetegségben szenved, mely képtelenné tette arra, hogy cselekménye következményeit felismerje vagy felismerésének megfelelően cselekedjen, tette hozzá a szóvivő, aki elmondta még: a férfi a cselekmény elkövetését részben beismerte. A vádirati tényállást a sértett és a tanúk vallomása, valamint az orvos-szakértői vélemények adatai támasztják alá. Mivel a vádlott cselekménye miatt nem büntethető, az ügyészség vele szemben kényszergyógykezelés intézkedés alkalmazását indítványozta, mely akár élete végéig is tarthat. A vádlott jelenleg ideiglenes kényszergyógykezelés kényszerintézkedés alatt áll az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben. Ügyében a Miskolci Törvényszék folytatja le a bizonyítási eljárást.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában