Helyi közélet

2013.08.09. 09:37

Vízkorlátozás Ózdon - Tizenöt elzárt kutat megnyitottak

Ózd - Ózd forgalmasabb pontjain folyamatosan osztják a vizet a kánikulai hőségben.

Ózd - Ózd forgalmasabb pontjain folyamatosan osztják a vizet a kánikulai hőségben.A megyei védelmi bizottság utasítására még szerdán délután megkezdték az elzárt közkutak egy részének az újraindítását Ózdon. Ez pontosan azt jelenti, hogy a testület által még júniusban megszavazott 27 kifolyóból 15 helyen ismét hozzájuthatnak az ivóvízhez. Az MSZP azonban csütörtöki közleményében azt állítja: Fürjes Pál polgármester nem tett eleget a belügyminiszter felhívásának, mert maradtak elzárt kutak, és a vízkibocsátás sebességét sem emelték meg.- Továbbra is bő egy perc alatt lehet tíz liter vízhez jutni az ózdi közkutakon - fogalmazott érdeklődésünkre Bíró Ferenc, a Borsodvíz Zrt. Ózdi Üzemigazgatóságának az igazgatója. - Ez alól kivételt képez a legnagyobb romatelepnek számító Hétes, hiszen ott egy viszonylag kis területen a becslések szerint három-négyszázan is élnek, így ott mindkét kút teljes intenzitással működik. A tizenöt újranyitott állomás egyébként kivétel nélkül a kisebbség által lakott területeken van, a fennmaradó egytucat kifolyónak az újranyitását semmi nem indokolta, hiszen ott a lakosság rendelkezik vezetékes ivóvízzel.

Tűző napon, 40 fokban

Bíró Ferenc hozzátette: az elmúlt napokban arról kevesebb szó esett, hogy a szolgáltató munkatársai folyamatosan, a tűző napon dolgoztak, mindenki zokszó nélkül vállalta a többletmunkát. A csapokat egyébként két autó és minimum hat ember folyamatosan ellenőrzi a városban.

Emellett pedig Ózd több pontján ivóvizet is osztanak a kánikulai hőségben utcán lévő emberek részére. A Gyujtón a Vöröskereszt dolgozóival találkoztunk, de a vízmű ugyanezt tesz lajtos kocsiról, a szolgálatban lévő városőrök pedig palackozott formában juttatják frissítőhöz a helyieket.

- Tíz zsugor szénsavmentes vizünk van, de néhány üveggel folyamatosan hűtünk. Ha elfogy, akkor pedig bármelyik üzletből elvégezhetjük az utánpótlást - árulta el Barta Gáborné, a vöröskereszt helyi vezetője. - Csütörtökön reggel tíz órától este hatig álltunk kint, de pénteken természetesen folytatjuk a vízosztást.

Elégedetlen romaelnök

De visszatérve a közkutakra: végigjártuk azt a nagyjából tíz kilométeres sávot, ahonnan a legtöbb híradást adták az elmúlt napokban a hazai és nemzetközi médiumok. Délután két órakor csupán két helyről vitték vödörből a vizet, a többi kifolyó előtt egyetlen ember sem tartózkodott.

- Sorban állás valóban nincs, de az ígéretek ellenére a kutak sebessége nem változott - panaszkodott Berki Lajos, a Nemzetiségi Roma Önkormányzat helyi elnöke. - Azzal egyáltalán nem értek egyet, hogy Hétesben folyik a víz, viszont Kiserdők alján, Sajóvárkonyon, Táblán és Bánszálláson pedig csak csordogál. Engem is támadnak a romák, hogy a hétesiekkel kivételeznek, a többi helyen pedig megmaradt a korlátozás. Pintér Sándor belügyminiszter azt mondta, hogy meg kell nyitni a kutakat az eredeti állapotoknak megfelelően. Ennek még nem tett eleget a város, addig pedig nem lesz nyugalom ezen a környéken.

ÉM-ME

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában