Helyi közélet

2013.07.23. 17:49

Továbbra is egyhavi a hiány

Borsod-Abaúj-Zemplén - Hiányzik a pénz a kórházi kasszából, de azért horgászzsinórért nem szalasztják a műtős fiút a boltba...

Borsod-Abaúj-Zemplén - Hiányzik a pénz a kórházi kasszából, de azért horgászzsinórért nem szalasztják a műtős fiút a boltba...„Súlyos pénzügyi válságba sodródtak a kórházak - Jöhet a horgászzsinór” címmel arról ír a hétfői Népszabadság, hogy folyamatosan nő a kórházak kifizetetlen adóssága. A gyógyszerkereskedők és az orvostechnikai eszközöket (pl . gumikesztyűt, fecskendőket, szerelékeket, infúziós pumpákat) beszállítók is jelzik: nem tudják tovább finanszírozni az állam helyett a gyógyítást. Egy névtelenül említett vidéki kórházigazgatót is idézték, „újra megtörténhet, hogy damil helyett horgászzsinórral varrják össze a sebet”.

– Az rég tudott, hogy a kórházak hiányát a beszállítók fedezik, ezért vannak a 30-60-90 napos határidőcsúszások. A Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület évek óta mondogatja: egyhavi finanszírozás hiányzik a rendszerből. Ma is ezt állítjuk. Súlyos válság nincs, de ennyi pluszt bele kellene tenni a rendszerbe – jelentette ki az említett kórházszövetség elnöke, a B.-A.-Z. Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház főigazgató főorvosa, dr. Csiba Gábor. – A Népszabadság cikkére reagálva elmondta: elég természetes, hogy az ellenzéki párt lapja igyekszik kihegyezni a történetet, de azt azért megjegyzi: a horgászzsinór is damil, s valamennyi sebészeti varrófonál is az, akkora különbség nincs közöttük.

Felvetettük: a tartozásokon felül a várólisták növekedésén is tetten érhető a kórházak romló gazdasági helyzete. Ugyanakkor májusban megírtuk: a kormány a nagyértékű beavatkozásokat végző kórházak számára

(ezek között van a B.-A.-Z. megyei) jelentős összeget különít el.

Egy embernek sok

– Azt a pénzt leghamarabb szeptemberben kapjuk meg. s összesen 5 milliárd forintról van szó, miközben a kórházak havi finanszírozása 35 milliárd forint. Ez az egyes ember szemében rengeteg, de a nagy rendszer szintjén nem túl sok pénz – fűzte hozzá dr. Csiba Gábor.

ÉM-SzK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában