Helyi közélet

2013.07.29. 08:16

Titokban kaptak új nevet az iskolák

Borsod-Abaúj-Zemplén - Az iskolák tanév végén tudták meg, hogy januártól más a nevük.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Az iskolák tanév végén tudták meg, hogy januártól más a nevük.Kissé meglepődve vették tudomásul az általános és középiskolák vezetői, amikor az elmúlt tanév vége felé arról kaptak értesítést a fenntartótól, hogy iskolájukat már öt hónapja átnevezték. Az állami átvétel után olyan intézmények neve elé ugyanis, melyből több is található az országban, a település nevét illesztették. Így keletkezett például a Sajókeresztúri Eötvös József Általános Iskola, vagy a Miskolci Andrássy Gyula Szakközépiskola neve. A volt önkormányzati iskolák új fenntartójától, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól (Klik) megtudtuk: Miskolcon 10 általános iskolát, 10 középiskolát, egy kollégiumot és egy zeneiskolát érint a névváltoztatás.

Közleményükben azt írták, hogy az állami átvétel után a „köznevelési intézmények egy szervezet részét képezik, amelyen belül nem lehet több azonos nevű intézmény. A névhasználatnak a nevelési-oktatási intézmények működéséről és névhasználatáról szóló Emberi Erőforrások Minisztériuma rendeletének is meg kell felelnie, ami egyes intézmények esetében a korábbiakban nem teljesült maradéktalanul. Ezért több esetben a feladatellátási helyet jelölő település nevével egészült ki a korábbi intézménynév, de volt olyan eset is, amikor az ellátott feladatokat kifejező változtatást kellett megtenni. A névmódosítást tehát a jogszabályi előírásoknak megfelelően meg kellett tennie a Klik-nek az átadás-átvételi törvény rendelkezései szerint.”

Utólag kérték

Igen ám, csakhogy a névváltoztatás előtt a fenntartónak kérnie kellett volna az intézményeket működtető önkormányzatok, tantestületek, a diák- és szülői közösségek véleményét is. Ezzel viszont jócskán megkéstek, hiszen az új nevek január 1-jétől érvényesek. Ezen felvetésünkre a Klik azt válaszolta: „Amennyiben nem az egyedi azonosításra szolgáló módosításra, hanem névváltoztatásra kerül sor, úgy megilleti a véleményezés joga a törvényi lehetőségek szerinti helyi közösségeket.”

Ezután egyre kevésbé érthető, hogy a Klik miért kérte mégis utólag az iskolák és az önkormányzatok véleményét.

A Herman Ottó Gimnázium igazgatóhelyettese, Dudás Imre lapunknak elmondta, ők is kialakították véleményüket, és elküldték a Kliknek, melyben azt írták, nem értenek egyet a névváltoztatással de tudomásul veszik. Úgy tudják ugyanis, hogy nincs az országban még egy Herman Ottó Gimnázium, ezért felesleges volt annak nevét Miskolci Herman Ottó Gimnáziumra változtatni. Ez egyébként különösebb problémát nem okoz számukra, hacsak azt nem, hogy érettségi előtt gyorsan új pecséteket kellett készíttetniük, mert az érettségi bizonyítványokban már az iskola új nevét kellett szerepeltetni. Valószínűleg az iskola bejáratánál található táblát is le kell majd cserélniük.

Kétféle névvel

A Kandó Kálmán Szakközépiskola igazgatója, Baghyné Urbán Ilona is meglepődött, amikor a tanév végén megkapta a névváltoztatásól szóló levelet a Kliktől. Véleménye szerint a cím és az OM-azonosító alapján megkülönböztethetők az iskolák. Őket is a vizsgaidőszak kellős közepén érte a hír, így az a furcsa helyzet adódott, hogy a szakmai vizsgát tevőknek még a régi pecsét szerepel a bizonyítványukba, az érettségizőknek pedig már az új, tehát Miskolci Kandó Kálmán Szakközépiskola.

A Kliktők kérdeztük azt is, hogy mennyibe kerül az iskolák pecsétjének és névtáblájának cseréje, de erre nem kaptunk választ.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában