Helyi közélet

2013.07.25. 08:03

„Sír az egész család örömében!”

Miskolc - Szerda este 8 órakor tették közzé az egyetemi ponthatárokat.

Miskolc - Szerda este 8 órakor tették közzé az egyetemi ponthatárokat.

– Álmaimban sem gondoltam, hogy az első helyre sikerül bekerülnöm. Most az egész család sír, persze örömében – adott helyzetjelentést lapunknak ma este Tóth Dorottya Flóra 8 óra után pár perccel, amikor nyilvánossá váltak az egyetemi ponthatárok.

Dorottya a Herman Ottó Gimnázium diákja volt, és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem nemzetközi igazgatás szakára sikerült bejutnia. Nem kis teljesítmény kellett ehhez, hiszen 453 pontra volt szükség az állami ösztöndíjas helyhez. Dorottya 459-et gyűjtött össze.

Egyetemet választott

Elmesélte: igazából nem is szakot, hanem egyetemet választott. Nagyon sok jót hallott az intézményről, és elhatározta, mindenképpen itt tanul tovább. Ezért a második és a harmadik helyre is a közszolgálati egyetemet jelölte meg.

Utánanézett annak is, mit takar a nemzetközi igazgatás. Diplomaszerzés után elhelyezkedhet majd az államigazgatásban és természetesen nemzetközi szerveknél is. Nagy álma pedig, hogy minl több nyelvet megtanuljon, angolul és spanyolul már így is kiválóan beszél.

Ugyanerre az egyetem ugyanezen szakára jelentkezett Balogh Réka, aki a Zrínyi Ilona Gimnáziumban érettségizett. Kicsit szomorú volt a hangja, mert egyetlen pont kellett volna még, hogy bejusson.

– A szüleim először azt mondták, hogy fellebbezzek, de aztán átgondoltuk a helyzetet, és úgy döntöttünk, hogy jó lesz a második hely, a Miskolci Egyetem jogász képzése. A jogi diploma ugyanis jó alapot ad majd, és sok minden mást is tanulhatok még utána – vélekedett Réka.

Megtudjuk, a siker érdekében ő is mindent megtett, hiszen emelt szintű érettségit tett magyarból és történelemből, de nyelvvizsgája is van. A 452 pontja mégis kevés lett a közszolgálati egyetemre.

Inkább mérnök

Baráti társasággal ünnepelt este Barta Szilveszter, a Földes Ferenc Gimnázium volt diákja. Igaz, őt nem érte meglepetésként, hogy sikerült bejutnia a választott egyetemre, hiszen nem kevesebb, mint 492 ponttal büszkélkedhet (a maximum 500 pont).

Szilveszter a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem energetikai mérnök képzését választotta. Mint mesélte, nagyon sokáig fizikus akart lenni, hiszen országos tanulmányi versenyeken kiváló eredményeket ért el fizikából, de egy pár hónappal ezelőtt úgy gondolta, mégiscsak érdekesebb a mérnöki pálya.


Elkeseredni nem szabad!

Idén 95 ezren jelentkeztek valamelyik felsőoktatási intézmény szeptemberben induló képzésére, közülük több mint 80 ezren államilag finanszírozott helyre szerettek volna bejutni. Annak sem kell azonban elkeserednie, aki ezúttal a meghúzott ponthatárok alatt maradt, hiszen a pótfelvételi még hátra van. Középfokú végzettséggel egyébként a munkaerőpiacon keresett szakképesítések megszerzése is lehetőség nyílik. Számos gyorsan elvégezhető és gyakorlatcentrikus felnőttképzésre lehet beiratkozni.


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában