Helyi közélet

2013.07.08. 14:47

Ellopják az erdei táblákat

Borsod-Abaúj-Zemplén - Erdőt járni jó, csak megfelelő feltételek is kellenek hozzá.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Erdőt járni jó, csak megfelelő feltételek is kellenek hozzá.A kispénzű magyar családok hazai kikapcsolódását segítő természetjáró mozgalomnak felújított turistaházakra, korszerű létesítményekre és jelrendszerre van szüksége, hogy a természetjárás ugyanolyan színvonalú lehessen, mint Ausztriában, jelentette ki a miniszterelnök a napokban, amikor a Magyar Természetjáró Szövetség elnökével megállapodást írt alá.

– Jó lenne, ha a megállapodás azt jelentené, hogy a természetjáró szövetség támogatáshoz jut, hiszen jelenleg az 1 százalékos felajánlásokból van csak bevételük, ezekből tudják a felújításokat, pótlásokat elvégezni, mondta lapunknak Boronkai József, a Bükki Fiatalok Természetjáró Egyesületnek elnöke. (Az egyesület tagszervezete a B.A.-Z. Megyei Természetjáró Szövetségnek.)

Tönkreteszik

Hozzátette: tapasztalatai szerint a turistautak rendben vannak a megyében. A turistaházak többsége egyesületek vagy nonprofit szervezetek kezében vannak, így a szerény anyagai lehetőségek miatt legfeljebb állagmegóvást tudnak költeni, nagyobb felújításra vagy fejlesztésre nem. A turistajelzésekkel sincs baj, ezt a szövetség időről időre felülvizsgálja, és a tagok segítségével újrafestik, színezik azokat. Probléma akad azonban az információs táblák terén, jelezte az elnök. A turisták ugyanis nem vigyáznak ezekre. Letördelik, összefirkálják, megrongálják vagy elégetik azokat. Mint mesélte, az ő egyesületük két éve helyezett ki táblákat a Tapolca rekreációs úton, több mint 100 darabot, de kis idő múlva ezek közül 40-et megrongáltak vagy eltüntettek. Boronkai József hozzáfűzte: általában a természetjárók jelentik be a hiányzó vagy sérült táblákat szövetségnek, és amint lehetőség van rá, pótolják ezeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában