Helyi közélet

2013.05.15. 20:35

Nem akarnak Ózdból roma fővárost

Ózd - A lakosságot érdekli a jövőjük, de kevés információval rendelkeznek a tervezett beruházással kapcsolatban.

Ózd - A lakosságot érdekli a jövőjük, de kevés információval rendelkeznek a tervezett beruházással kapcsolatban.Szinte teljesen megtelt az ózdi Városház Tér a Jobbik által meghirdetett szerda délutáni tüntetésre. A szervezet a városba tervezett roma kulturális központ megvalósítása ellen demonstrált. A rendezvény elején Kisgergely András szólt a megjelentekhez. A független önkormányzati képviselő egy utcai padon állva, megafonba beszélve tartotta meg a hozzászólását. Mint mondta: „A város vezetése sunyi, gyáva módon, zárt ülésen tárgyalta meg az előterjesztést, aminek a részleteket elhallgatva le akarják nyomni az emberek torkán. Két és fél éve tart a digitalizációs központ előkészítése, de még egyetlen kapavágásnak nem lehettünk a szemtanúi. Ózdon és a környéken már most is 14 ezer cigány él, akiknek a többségével semmi bajom nincs. Van viszont egy olyan réteg, amely megkeseríti a mindennapjainkat, félelmet keltenek asszonyokban, gyerekekben és ők követik el a bűncselekmények nagy részét is. Nem akarjuk, hogy Ózdból roma főváros legyen, mi a szülővárosunkban termelő munkahelyeket szeretnénk. Ezt ígérte meg a Fidesz, és ebből nem valósult meg semmi”.

Megjelent a városvezetés

Kisgergely András szónoklata közben a Polgármesteri Hivatal épületéből a helyszínen megjelent Riz Gábor országgyűlési-képviselő, Fürjes Pál polgármester, valamint Obbágy Csaba alpolgármester is. A város vezetése a demonstráció további részét tehát már a helyszínen követte figyelemmel. Az eseményen Janiczak Dávid, a Jobbik elnöke felszólította őket, hogy vegyék figyelembe az emberek akaratát, és álljanak el a roma kulturális központ megvalósításának a tervétől. Ezután Kisgergely András, Fürjes Pál polgármesternek átnyújtotta azt a petíciót, amely ezt a kérést, követelést írásos formában is dokumentálja. A tüntetés nyugodt körülmények között zajlott le: a megjelent ózdiak többször is skandálták a „Nem hagyjuk, nem hagyjuk…” rigmust, néhányan pedig a várost irányító politikusok lemondását szorgalmazták.

A héten tájékoztatnak

Természetesen szerettük volna a másik oldalt is megkérdezni az ügyben, de egyelőre sem a polgármester, sem az országgyűlési-képviselő nem nyilatkozott. Riz Gábor csupán annyit mondott, hogy egy politikai rendezvényen történtekre nem szeretne reagálni, de a tervezett beruházással kapcsolatban még ezen a héten teljes körű tájékoztatást adnak az ózdi lakosság részére. A helyiek tehát rövidesen megismerhetik a Digitalizációs Központ tartalmi elemeit is. Annyit sikerült megtudnunk, hogy szerdán az utolsó döntés is megszületett, így az Ózdra tervezett fejlesztés meghaladja a 4 milliárd forintot.

ÉM-ME


Ózd - Az Ózdra tervezett Roma Kulturális Központ ellen tartanak demonstrációt szerdán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában