Helyi közélet

2013.05.09. 17:02

Elvitték az „elhagyottat”

Mályi, Miskolc - Kötelezték a mályi önkormányzatot az illegálisan elhelyezett hulladék elszállítására, aminek eleget is tett.

Mályi, Miskolc - Kötelezték a mályi önkormányzatot az illegálisan elhelyezett hulladék elszállítására, aminek eleget is tett.„Bontásból származó törmelékhegy csúfítja a Pingyomon átvezető út Mályi külterületéhez tartozó oldalát”, jelent meg cikkünk idén februárban. Levélben megkerestük az Észak-magyarországi Környezetvédelmi Felügyelőséget, s megkérdeztük: van-e minderről tudomásuk. Nemrég a „kötelezésről” született tájékoztatót is megkaptuk. A zöldhatóság megerősíti: hozzájuk február 7-én érkezett a közérdekű bejelentés a Pillangó utcai közterületi ingatlanon lehelyezett nagy mennyiségű építési-bontási hulladékról. Munkatársaik a bejelentést követő napon – és még több alakalommal is – helyszíni ellenőrzést tartottak. Megállapították, hogy a területre épületbontásból származó (zömmel betont, téglát és vakolatot tartalmazó) hulladékhalmaz került. Az illegálisan elhelyezett hulladék pontos helyszínét, mennyiségét térinformatikai eszközökkel rögzítették.

Nyilatkozat alapján

Az eljárásban – Mályi polgármesterének nyilatkozata alapján – a felügyelőség azt állapította meg, hogy az önkormányzatnak nem volt tudomása a közigazgatási területén elhelyezett hulladékról, ilyen tartalmú megállapodást, szerződést nem kötött senkivel. Ezek alapján, a bejelentésben szereplő ingatlanon elhelyezett hulladék úgynevezett „elhagyott hulladéknak” minősül. A vonatkozó jogszabályok szerint ha a közterületen elhagyott, illetve ellenőrizetlen körülmények között elhelyezett hulladék korábbi birtokosa vagy tulajdonosa a hulladék elszállítására és kezelésére vonatkozó kötelezettségének nem tesz eleget, arról a települési önkormányzat a közszolgáltatóval vagy más hulladékgazdálkodási engedéllyel rendelkező gazdálkodó szervezettel kötött szerződés útján gondoskodik.

Ezek alapján (2013. március 25-én kelt határozatban) 2013. április 30-i határidővel kötelezték a mályi önkormányzatot, hogy gondoskodjon a hulladék környezetvédelmi hatóság által feljogosított szervezetnek történő átadásáról. A határozat 2013. április 12-én jogerőre emelkedett.

A felügyelőségtől tudjuk: a teljesítésre megadott határidő előtt az önkormányzat a teljesítésre halasztást kért. ámde vélhetően nem kapta meg, mivel azt tapasztaltuk, hogy pár napja elszállították a hulladékot.

Eljár a rendőrség is

Viszokai István polgármester ezt megerősítette, de arra hivatkozva, hogy szabadságon van, részletekért a jegyzőhöz irányított. Zalkodi Adrienn pedig, mondván: ő az ügyben hivatalból eljáró személy, nem tájékoztathat arról: mennyibe került ez az önkormányzatnak, s hogy hová szállították, hol helyezték el a hulladékot. Mindenesetre a felügyelőség azt ígérte: a határozatban foglaltak végrehajtását ellenőrizni fogja. Azt is közölték: a felügyelőség az eljárás során ismeretlen tettes ellen feljelentést tett az B.-A.-Z. Megyei Rendőr-főkapitányságra, ahol ismereteik szerint az eljárás folyamatban van.

A rendőrségi sajtóreferens az ügyben későbbre ígért tájékoztatást.

ÉM-SzK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában