Helyi közélet

2013.05.13. 11:45

8 kérdés és 8 válasz a napszemüvegről

Miskolc - Bár a napszemüveg divatcikk, alapvetően a szemünk védelmét szolgálja. Ez utóbbival kapcsolatban számos kérdés felvetődik, amelyekre igyekeztünk választ találni.

Miskolc - Bár a napszemüveg divatcikk, alapvetően a szemünk védelmét szolgálja. Ez utóbbival kapcsolatban számos kérdés felvetődik, amelyekre igyekeztünk választ találni.

Csak a nagyon sötét napszemüveg véd jól a naptól?

A nagyon sötét színű üveg kiválasztása nem elegendő biztosíték. A nap káros sugarainak kiszűrése (az ultraibolya - UV - sugaraknak mind az UVB, mind pedig az UVA típusa elleni védekezés) legyen az első dolog, amellyel foglalkozzunk, illetve tanácsos a szűrőképességet is ellenőriznünk. Ezt könnyen megtehetjük, ha látszerész szaküzletben vásárolunk, ahol e célból különböző készülékek állnak rendelkezésre. Tapasztalhatjuk: nem mindig a sötét, hanem gyakran a világosabb, optikai szűrővel rendelkező napszemüvegek nyújtanak megfelelő védelmet.

Milyen lencsét válasszunk?

Első szempont - mint az a fentiekből is kiviláglik -, hogy a napszemüveg lencséje ne engedje át a káros ultraviola-sugarakat, azután a lehető leghűebben adja vissza a színeket és jó optikai minőségű legyen. Nem árt, ha rajta van a CE jelzés (megfelelés az európai szabványnak) és a 0-4 közötti védelmi kategória jelölése. A jó napszemüveg lencséjében legyen polar-szűrő, mely polarizálja, azaz szétválasztja a káros és az ártalmatlan sugarakat. Ha dioptriás napszemüvegre van szükségünk, természetesen csak optikusnál vásároljunk, de ott is figyeljünk a szűrőképességre. Ha anyagilag megengedhetjük magunknak, fényre sötétülő szemüveget is választhatunk.

Hogyan döntsük el a helyes „védelmi szintet”?

Amennyiben a napszemüveg vásárlásakor a jelzett védelmi kategória 0-tól 4-ig terjed, átlagos napsugárzás esetén elegendő 3-as jelzésűt használnunk. De a tengerparton vagy a hegyekben ne tétovázzunk, és hordjunk 4-es fokozatú védelmet nyújtó napszemüveget - azt azonban ne viseljük soha autóvezetéskor, mert zavarhatja a látást.

Mire ügyeljünk, ha gyermeknek vásárolunk napszemüveget?

Az egészen kicsi gyermekek szeme jobban átereszti a fényt, mint a felnőtteké. Egyéves kor előtt a retina az UVA sugarak 90%-át és az UVB sugarak több mint 50%-át befogadja, 12 éves korig pedig az UVA 60%-át és az UVB 25%-át ereszti át. Vigyázzunk hát az olcsó, rossz minőségű napszemüvegekkel a gyermekek esetében, mondván, úgyis összetörik, vagy elveszítik. Csupán színezett üvegű, „játék” napszemüveget ne vásároljunk nekik, hanem kérjük ki optikus véleményét és életkoruknak, fejalkatuknak, arcméretüknek megfelelő, komoly szűrőhatású, speciálisan gyermekeknek készült napszemüveget válasszunk.

Mit gondoljunk a különböző színű lencsékről?

Mióta divatba jöttek a színes napszemüveg-lencsék, jobban oda kell figyelnünk rá, hogy ne torzítsák a valóságos színeket, mert bizonyos körülmények között (például autóvezetéskor) problémák származhatnak belőle. A legcélszerűbb sárgás-barna árnyalatút választunk, mert tudnunk kell, hogy mondjuk a rózsaszínes, kékes vagy zöldes tónusú üvegek módosítják a színérzékelést, ezért ezek nem ajánlottak.

Célszerű „egyben” készíttetnünk távollátó szemüveget és napszemüveget?

Ha egyébként dioptriás szemüvegünk változtatásra szorul, és más lencsére van szükségünk, mindenképpen hasznos a kétfajta szemüveget együtt megrendelni optikusunknál. Kitűnő alkalomnak ígérkezik, hogy a napszemüveg lencséjét a szakember hozzáigazítsa a szemorvos által mért adatokhoz. Autóvezetésnél pedig alapvető követelmény, hogy a szemromlás mértékét követő és korrigáló lencsét viseljünk napszemüvegünkben is.

A kontaktlencse véd-e az UV-sugárzástól?

A kontaktlencsék általában UV-szűrővel ellátottak, és rendkívül nagy szolgálatot tesznek pl. sportoláskor, fürdéskor, általában a szabadban, mert ily módon védenek a nap káros sugarai ellen. Nagyon erős napsugárzás esetén azonban, ha hosszabb ideig tartózkodunk a napon, a szem körüli rész és a szemhéj védelme érdekében ajánlott a a kontaktlencse mellett egy jó minőségű napszemüveg viselése is.

Hol vásároljunk napszemüveget?

Noha egyes felmérések szerint a napszemüvegek többsége megfelel az Európai Uniós előírásoknak, ha szaküzletben vásárolunk. Piacokon, utcai árusnál a napszemüveghez csatolt tájékoztató sem jelent feltétlenül minőségi garanciát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában